Kanada İle Avustralya Kritik Mineraller Konusunda İşbirliğini Artırıyor

06 Mart 2024

Kanada ile Avustralya Pazartesi günü (04/03/2024) yaptıkları ortak açıklamada, kritik minerallerin çıkarılması, işlenmesi, rafine edilmesiyle ilgili olarak ülkelerinin ortak önceliklerini güdüleme konusunda anlaştıklarını duyurdular.

İki ülkenin ortak duyurusu, Kanada Maden Arama ile Geliştirme Derneği’nin Toronto'daki yıllık konferansının oturumuna verilen ara sırasında geldi.

Yerküre temiz enerjiye geçiş sürecindeyken elektrik bataryalarında kullanılan kritik minerallere olan talebin önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artması bekleniyor. Kanada ile Avustralya'nın her ikisi de büyük oranlarda kritik mineral yataklarını topraklarında barındırıyorlar.

İki ülke araştırma-geliştirme konusunda işbirliği olanaklarını araştıracaklar, ayrıca yasal olarak bağlayıcı olmadığını açıkladıkları anlaşma yoluyla ikili biçimde madencilik ile hizmet sektörüne yönelik alım-satımlar ile yatırımları destekleyecekler.

Ortak açıklamaya göre Kanada ile Avustralya aynı zamanda kritik maden tedarik zincirinde şeffaflık konusunda baskı yapacak, ayrıca küresel tedarik zincirlerinde güçlü çevresel, sosyal, yönetişim ile ilgili referanslarını savunacak.

Kanada Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Avustralya Kritik Mineraller Ofisi, kritik madenlere ilişkin ortak çalışmalara önderlik edecek, politikalar ile yatırımlar üzerinde karşılıklı iletişimi sağlayacak.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü