Kanada, Kritik Mineraller Listesindeki Sayıyı 34’e Yükseltti

11 Haziran 2024

Kanada Enerji-Doğal Kaynaklar Bakanı Jonathan Wilkinson Pazartesi günü (10/06/2024) yaptığı açıklamada Kanada'nın kritik mineraller listesinin genişletildiğini, dolayısıyla önceden belirlenmiş olan 31 kritik minerale yüksek saflıkta demir, fosfor ile silikon metalin eklendiğini duyurdu.

Sözkonusu güncelleme, Kanada’nın ekonomik geleceği ile enerji dönüşümü için gerekli görülen toplam 34 girdiyi içermekte.

Listeye yeni eklenen mineraller, yüksek istem gören çeşitli teknolojiler ile endüstrilerde önemli işlevler görmekte. Örneğin silikon metal, neredeyse tüm elektronik gereçlerin temelini oluşturan yongalar ile yarı iletkenlerin üretiminde vazgeçilmez girdidir.

Yüksek saflıkta demir, yeşil çelik üretiminde önemli bir bileşen olup karbondan arınma çabalarına önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır.

Potas ile birleştirilen fosforun ise, gübrelerde kullanılması boyutuyla gıda güvenliği açısından yaşamsal önemi bulunmaktadır, aynı zamanda elektrikli taşıt aracı değer zincirinde stratejik bir öge olan lityum-demir-fosfat bataryalarının ayrılmaz parçasıdır.

Bakan Wilkinson, "Kanada’nın kritik mineraller listesini güncelleyerek, topraklarımızın kritik maden varlığının sunduğu nesiller boyu sürecek ekonomik fırsatı yakalama çabalarının en doğru piyasa eğilimleri, jeopolitik etkenler ile bilim yoluyla iyi bir biçimde bilgilendirilmesini sağlayacak önemli bir adım atıyoruz." yorumunda bulundu.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü