Kanada, Madencilik Firmalarının Maden İşletim İzin Belgesi Alma Sürecini Kolaylaştırmak için Çalıştığını Duyurdu

07 Mart 2023

Kanada Doğal Kaynaklar Bakanı, Pazartesi günü (06/03/2023) bir konferansta yaptığı açıklamada, ülkedeki madencilik firmalarının işletim izni alma sürecinin birkaç yılı bulmaması için Kanada ülke yönetiminin sözkonusu süreci kolaylaştırma yolunda çabaladığını duyurdu.

Bakan Jonathan Wilkinson, Kanada Maden İşleticileri ile Maden Geliştiricileri Derneği'nin düzenlemiş olduğu konferansta yaptığı açıklamasında, ülke yönetiminin yaklaşan bütçe görüşmelerinde temiz enerjiye yatırım için teşvikler sunan vergi reformunun değerlendirilebileceğini belirtti.

Wilkinson, "Kritik mineraller de içerisinde olmak üzere temiz enerji projelerinde Kanada'nın mevzuatı düzenleme sürecini gözden geçiriyoruz.” açıklamasını yaptı.

Kanada ile bağlaşıkları, Çin'e olan bağımlılığı azaltmak amacıyla edinim zincirlerini çeşitlendirmek ile lityum gibi kritik metallerin madenciliğini yapmak, ayrıca işlenmelerini sağlamak üzere yerli kaynaklar bulmak istiyorlar.

Wilkinson, Amerika Birleşik Devletleri'nin 430 milyar ABD Doları tutarındaki Enflasyon Düşürme Yasası'nın içeriğinde yer alan temiz enerji yatırımları konusundaki teşviklere göndermede bulunarak, Kanada'nın da benzer biçimde rekabetçi bir vergi ortamına gereksinimi olduğunu dile getirdi.

Madencilik firmaları, Kanada Maden İşleticileri ile Maden Geliştiricileri Derneği'nin düzenlemiş olduğu ve madencilik sektöründe Kuzey Amerika'nın en büyük organizasyonlarından biri olan konferansta yerkürenin dört bir yanındaki madenlerin en büyük yatırımcılardan biri olan Çin'e karşı özellikle Başbakan Justin Trudeau yönetimi olmak üzere şahin bir duruş benimsenmesi politikasıyla ilgili ipuçları aramakta.

Bazı küçük madencilik firmaları, Kanada'nın Çin gibi belli başlı ülkelerden gelen madencilik yatırımlarını kısıtlama girişiminin firmalarının çalışma planlarına zarar verebileceğine ilişkin endişelerini dile getirdiler.

Konferansa katılan Kanada Sanayi Bakanı François Philippe Champagne ise konuyla ile ilgili olarak endişesinin bulunmadığını, rekor sayıda firmanın Kanada'ya yatırım yapmak için istekli olduğunu belirtti.

Philippe Champagne, "Çin'in lityum yatırımlarını engelleme kararı, yerkürenin dört bir yanındaki ortaklarımız ile bağlaşıklarımız tarafından olumlu karşılandı." yorumunda bulundu.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü