Kanada Petrol Kumu Üreticileri Önerilen Karbon Depolama Sahasını Değerlendirmeye Başlayacak

06 Ocak 2023

Kanada'nın en büyük petrol kumu üreticilerinin Alberta hükümeti ile bir yeraltı karbon depolama sahasının jeolojisini değerlendirmelerine izin veren bir anlaşma imzaladıkları açıklandı. Kanada'nın petrol kumu üretiminin %95'ini oluşturan Pathways Alliance 2030 yılına kadar Kuzey Alberta'daki 14 petrol kumu projesinden kaynaklanan emisyonları toplayacak ve depolayacak bir karbon yakalama ve depolama (CCS) merkezi taahhüt ediyor.

Petrol ve gaz sektörü, Kanada'nın çevreyi en çok kirleten sektörü olmasının yanında CCS, Pathways'in 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma planında önemli bir dayanak noktası olarak öne çıkıyor.  Ancak maliyetli teknoloji gerektiren ilgili projelerin inşa edilmesinin ve gerçekleştirilmesinin yıllar alması sebebiyle şirketler hükümetin desteğine ihtiyaç duyuyor.

CCS planının 2030 yılına kadar yaklaşık 16,5 milyar Kanda dolarına (12,22 milyar $) mal olması bekleniyor. Geçen yıl Kanada hükümeti bir CCS yatırım vergisi kredisi açıklamasına karşın petrol endüstrisi federal ve eyalet hükümetlerinden daha fazla mali destek talep ediyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü