Kanada, Üç Çinli Firmaya Ülkedeki Kritik Maden Yatırımlarından Çıkmaları Talimatı Verdi

03 Kasım 2022

Kanada ülke yönetimi, kritik mineraller sektöründe yabancı yatırımlara daha önce sıkı kurallar getirmesinin ardından üç Çinli firmaya ülkedeki lityum firmalarındaki ortaklıklarından çekilmeleri talimatı verdi.

Karara göre Hong Kong merkezli Sinomine Nadir Metal Kaynakları firması Power Metals firması ile ortak yatırımlarından çekilmek, Shenzhen merkezli Chengze Lithium International firması Lithium Chile'deki hisselerini satmak, Chengdu merkezli Zangge Madencilik Yatırımları firması ise Ultra Lityum firmasındaki yatırımlarından çıkmak zorunda.

Kanada Teknolojik Buluşlar, Bilim ile Sanayi Bakanı François Philippe Champagne, “Kanada doğrudan yabancı yatırımları memnunlukla karşılamasına karşılık, yabancı yatırımların ulusal güvenliğimiz ile kritik mineraller edinim zincirlerimizi gerek yurtiçinde gerek yurtdışında tehdit etmeleri durumunda kararlı davranacağız.” açıklamasını yaptı.

Kanada Yatırımlar Yasası uyarınca, yabancı yatırımlar ulusal güvenlik endişeleri sözkonusu olduğunda incelemeye alınabilir, ayrıca kritik madenler sektöründe yapılan yatırımlar gibi belirli yatırım türleri ise daha ayrıntılı incelemeden geçirilebilir.

Başbakan Justin Trudeau yönetimi Cuma günü (28/10/2022), yabancıların Kanada'nın kritik mineral endüstrisine katılmak için aşmaları gereken çıtayı yükseltirken, sözkonusu gelişme yabancı devletlere ait firmaların Kanada’da lityum, nikel, bakır ile uranyum da içerisinde olmak üzere kritik metalleri içeren sektörlerde ortaklıklar kurmayı amaçlayan anlaşmalar yapmalarını zorlaştırıyor.

Yabancı Devletlere ait firmaların Kanada’daki yatırımları yalnızca “istisnai durumlarda” onaylanacak.

Bakan Champagne, “Lityum da içerisinde olmak üzere kritik mineraller sektöründe çalışan Kanadalı firmalara yapılan bir dizi yatırımı gözden geçirdik. Sözkonusu firmalar, Kanada'nın ulusal güvenlik ile istihbarat kurumları tarafından titiz bir araştırmayı içeren çok adımlı ulusal güvenlik inceleme sürecinde gözden geçirildi.” bilgisini iletti.

Champagne ayrıca “Federal yönetim, çıkarlarımız ile değerlerimizi paylaşan ortaklardan doğrudan yabancı yatırımları çekme konusunda Kanadalı işletmelerle çalışmaya kararlı. Kanada'nın kritik mineralleri, ülkemizin gelecekteki gönencinin anahtarıdır. Kanada işletmelerinin, çalışanlarının, ekonomisinin çıkarına en iyi biçimde hizmet edecek ortaklıkları belirlemeye, bulmaya yardımcı olarak, yatırım sermayesine gereksinim duyan Kanadalı firmaları güdülemeye, onlarla birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” diye de ekledi.

Kanada yönetimi, ülkesini kritik minerallerin küresel bir sağlayıcı durumuna getirmeyi amaçlaması nedeniyle bu konudaki stratejisini sonuçlandırmaya çabalıyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü