Kanada ve Google, Haberleri Arama Sonuçlarında Tutmak için Anlaşmaya Vardı

30 Kasım 2023

Çarşamba günü yapılan bir açıklamada, Kanada ve Google'ın haberlerin arama sonuçlarında kalması ve internet devinin ülkedeki haber yayıncılarına yıllık 100 milyon Kanada doları (73,6 milyon dolar) ödemesi konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Anlaşma, Alphabet'in sahibi olduğu Google'ın, büyük internet şirketlerinin reklam gelirlerini ülkedeki haber yayıncılarıyla paylaşmasını amaçlayan Çevrimiçi Haber Yasası’na ilişkin olarak Kanada’nın endişelerini gideriyor.

Kültürel Miras Bakanı Pascale St-Onge yaptığı açıklamada, "Haftalardır süren verimli tartışmaların ardından, Çevrimiçi Haber Yasası'nın uygulanması için Google ile ileriye dönük bir yol haritası oluşturduğumuzu duyurmaktan mutluluk duyuyorum." dedi.

İnternet devlerinin haberler için para ödemesini öngören küresel eğilimin bir parçası olan Kanada Çevrimiçi Haber Yasası Haziran ayında kabul edildi ve Hükümet, son tarih olan 19 Aralık'a kadar yayınlanması beklenen kuralları nihai hale getiriyor.

Google daha önce platformundaki haberleri engelleyeceğini açıklamış, Kanada yasalarının Avrupa ve Avustralya yasalarından daha katı olduğunu belirtmiş ve şirketin potansiyel olarak sınırsız sorumluluğa maruz kalacağına dair endişeleri dile getirmişti.

Yasanın hedefindeki diğer internet devi Meta, yasayla ilgili endişeleri nedeniyle hâlihazırda Facebook ve Instagram'da haber paylaşımını engellemişti.

St-Onge, dünyanın başka herhangi bir yerinde daha iyi anlaşmalara varılması durumunda Kanada'nın gelecekte Google ile olan anlaşmayı yeniden değerlendirebileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü