Kanada’da Karbon Fiyatlaması ve Karbon Vergisi

17 Aralık 2021

Kanada'nın mevcut iklim hedefleri tartışmasız bir şekilde iddialıdır. Kanada hükümeti tarafından yayımlanan bir belgeye göre, Kanada'nın Paris Anlaşması kapsamındaki son Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkısı (NDC), emisyonları 2030'dan önce 2005 seviyelerine kıyasla %40-45 oranında azaltılacaktır. Bu, orijinal hedef olan %30'u azaltma hedefine kıyasla çok büyük bir adımdır. Kanada, Paris İklim Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye yardımcı olmak üzere ülke çapında bir karbon vergisini kabul etmiştir.

Ancak, ülke en basit karbon fiyatlandırma sistemine sahip değildir. Federal bir devlet olarak, 2018'de Sera Gazı Kirliliği Fiyatlandırma Yasası (GGPPA) federal düzeyde kabul edilene kadar Kanada'daki her eyaletin karbon fiyatlandırması konusunda politikaları yoktu. Şimdi ise, her eyalet karbon fiyatlandırmasının nasıl uygulanacağı konusunda farklı politikalara sahiptir. Bunlar genel olarak üç mekanizmaya ayrılabilir; karbon vergilendirmesi, temel ve kredi sistemi ve üst sınır ve ticaret sistemidir. Ayrıca, her eyalet aynı anda birden fazla sistemi uygulayabilmektedir.

Bir karbon vergisi uygulayan eyalet için, vergi oranı en azından federal parlamento tarafından belirlenen ve şu anda salınan ton karbondioksit başına 40 Kanada Doları olan minimum fiyatı karşılamalıdır. Ancak bu, 2022'de 50 dolara yükselecektir.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü