Kanadalı Çiftçiler Ciddi Yem Kıtlığıyla Karşı Karşıya

27 Ocak 2022

Reuters’in haberine göre Kanadalı çiftçiler, geçen yaz şiddetli kuraklık nedeniyle, kış boyunca hayvanları şişmanlatmak için gereken mahsullere zarar vermesi ve ulaşım darboğazları nedeniyle sığır yemlerinin bitmesine sadece birkaç gün kaldığını söylüyor.

Kuraklık, Prairie otlaklarını çöle çevirdi ve şimdi, ana sığır üreten eyalet olan Alberta'daki besi alanlarını daha fazla ABD mısırı almaya zorladı. Bununla birlikte, bu mısırı sınırın kuzeyine taşımak zor ve maliyetli.

CanFax’ta Kıdemli Analist Brian Perillat, yem kıtlığının, sığırların kilosunu kesim ağırlığına yükselten çiftlikler için besi alanlarının karlarını azaltabileceğini, ancak besi alanlarının sığırlarını mümkün olduğunca çabuk paketleyicilere satmaya teşvik etmesi ve et arzını artırması nedeniyle perakende sığır eti fiyatlarını artırmayabileceğini söyledi.

Alberta Sığır Besleyiciler Birliği Genel Müdürü Janice Tranberg, “Paketleme tesisleri yine de doluysa, bazı besi yerleri kıt tedariklerini daha uzun bir süre boyunca paylaştırabilir ve sığırların kesim ağırlığına ulaşmasını geciktirebilir ancak bu durum masrafları artırır,” dedi. Tranberg, eyaletteki 1,5 milyon baş besi yeri olan besi alanlarının dörtte üçünün kıtlıkla karşı karşıya olduğunu tahmin ediyor.

Kanada, dünyanın sekizinci büyük sığır ve dana eti ihracatçısı. 3 numaralı sığır eti ihracatçısı olan Amerika Birleşik Devletleri'nde, sığırlar coğrafi olarak dağınık ve yem kaynakları daha kolay bulunabilir. Yine de, ABD'deki besi yerlerine yerleştirilen sığır sayısı, kuraklığın meraları kurutmasının ardından bir yıl öncesine göre Aralık ayında %6 arttı.
 
Kaynak: Thecattlesite
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü