Kanada'nın 1,5 milyar Kanada Doları Değerindeki Kritik Mineraller Fonu İlk İhalesini Açacak

02 Kasım 2023

Kanada Enerji ile Doğal Kaynaklar Bakanı Jonathan Wilkinson Salı günü (31/10/2023) yaptığı açıklamada, içinde bulunduğumuz yılın sonbahar aylarının sonlarında ülkesinin Kritik Mineraller Altyapı Fonu’nun (KMAF) ilk ihalesini açarak teklif başvurularını kabul etmeye başlayacağını duyurdu.

KMAF, sürdürülebilir bir biçimde kritik mineral üretimini olanaklı kılmak, ayrıca doğal kaynakları piyasalara bağlama yolunda temel altyapı eksikliklerini ele almak üzere kuruldu. Fon, 1,5 milyar Kanada Doları’na kadar varabilecek kullanılabilir bir bütçeyle, yedi yıl boyunca Kanada’nın kritik mineraller gelişimini olanaklı duruma getirecek temiz enerji ile ulaştırma projelerini destekleyecek.

Bakan Wilkinson, açılacak ilk ihaleye ilişkin ayrıntılı bilgilerin web sitesine konulacağını, dolayısıyla ilgilenen teklif sahiplerinin sözkonusu ihaleye nasıl başvurabilecekleri konusunda bilgileri web sitesinden edinebileceklerini belirtti.

Wilkinson, “Kritik mineraller Kanada için nesiller boyu sürecek ekonomik bir fırsattır. Küresel ekonomi, düşük karbon salınımlı çözümlere doğru yer değiştirmeye devam ettikçe temiz teknolojiler ile temiz enerji kaynaklarının başlıca sağlayıcıları olan kritik minerallere olan istemin de katlanarak artması öngörülüyor.” yorumunda bulundu.

Wilkinson ayrıca, “Kanada ülke yönetimi, 1,5 milyar Kanada Doları büyüklüğündeki Kritik Mineraller Altyapı Fonu yoluyla kritik minerallerin sürdürülebilir gelişiminin sağlanmasına, geliştirilmesine yardımcı olacak projelere stratejik yatırımlar yaparak Kanada’nın temiz teknoloji, temiz enerji ile doğal kaynaklar konularındaki küresel sağlayıcı konumunu güçlendirecek. Yerkürenin net sıfır karbon salınımı içeren gelişmiş bir ekonomiyi kurması gerekiyor.” diye de ekledi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü