Karadeniz Buğdayı Fiyatları Arz Kesintileri Nedeniyle Yükseliyor, Vadeli Fiyatları Ralli Yapıyor

08 Mart 2022

Buğday vadeli fiyatları 1 Mart'ta, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin sevkiyatları aksatması nedeniyle küresel buğday arzındaki potansiyel kesintiye neden olması konusunda endişelerin artması nedeniyle yükseldi.

2 Mart'ta, Chicago Ticaret Kurulu (CTK)’nda Mayıs yumuşak kırmızı kış buğdayı sözleşmesi 24 sent değer kazanarak 10,08$/bushel'i geçti. Minneapolis Tahıl Borsası'nda da Mart bahar buğdayı vadeli işlem sözleşmesi 65 sent yükselerek 10,54$/bushel’e yükseldi.

1 Mart'ta, yumuşak kırmızı kış buğdayının CTK Mayıs kontratı, 2008'den bu yana en yüksek seviye olan 9,84$/bushel'e yerleşti.

ABD Tarım Bakanlığı'na göre, 2021-22 pazarlama yılı için Rusya ve Ukrayna'nın toplam buğday ihracatının küresel toplam olan 206,9 milyon ton’un %23'ünü oluşturduğu tahmin ediliyor.

Karadeniz'deki buğday ihracat fiyatları da limanların kapanması ve gemi seferlerindeki tıkanıklıkların arzı kısması nedeniyle rekor seviyeye yükseldi.

S&P Global Commodity Insights'ın Platts değerlendirmelerine göre, 1 Mart’ta Rusya'nın %12,5 proteinli buğday FOB fiyatları 1 Mart'ta günlük 15$/t artarak 375$/t'a yükseldi. Benzer şekilde, Ukrayna'nın %11,5 proteinli buğday FOB fiyatları gün için 22$/t artarak 370$/t'a yükseldi.

Tüccarlar, bölgede tırmanan gerilimin küresel buğday piyasalarında oynaklık yarattığını ve arz kesintileriyle ilgili sorunları gündeme getirdiğini bildirdi. Belirsizliklerin alıcıları Karadeniz buğdayı için sipariş vermekten caydırdığını da eklediler.

Kaynak: SP Global
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü