Karanlığın Demir Piyasasını Sarması Nedeniyle Demir Cevheri Fiyatları Daha Da Derine Batıyor

20 Ekim 2022

Perşembe günü (20/10/2022) demir cevheri fiyatlarındaki kayıplar derinleşirken çeliğin üretim bileşeni olan demir cevherinin Singapur'daki referans fiyatı, küresel çelik istemi ile birlikte sunum yönünden gelen baskılarla acı bir biçimde dövülerek içinde bulunduğumuz yılın yeni en düşük düzeyine indi.

Yerkürenin yapı ile yapı gereci üretiminin yaklaşık yarısını gerçekleştiren Çin'deki çelik fiyatları da Pekin'de korona salgınının kötüleşmesi nedeniyle düştü.

Çin'in Dalian Emtia Borsası'nda en çok işlem gören Ocak ayı demir cevheri endeksi 5 Eylül'den (2022) bu yana en zayıf fiyat düzeyi olan 664 Yuan'dan işlem gördükten sonra günün alım satımını %3,1 oranında düşüşle ton başına 667 Yuan’dan (92,27 ABD Doları) sonuçlandırdı.

Singapur Borsası’nda ise Kasım ayı (2022) demir cevheri sözleşmesi %2,8 oranına kadar azalışla ton başına 89,50 ABD Doları’na gerileyerek içinde bulunduğumuz yılda yeni bir düşüş kaydetti.

Yerküre Çelik Birliği, içinde bulunduğumuz yılda küresel çelik isteminde %0,4 oranında büyüme olacağı öngörüsünü revize ederek artık %2,3 oranında daralma olacağı öngörüsünden söz ediyor.

Brüksel merkezli Birlik, yüksek enflasyon ile faiz oranlarındaki artışlar, ayrıca Çin'in sıfır Korona virüsü vakasına ulaşma politikası ile birlikte emlak sektöründeki gerileme gibi nedenlere göndermede bulunarak küresel ekonomik ortamın önemli ölçüde kötüleştiğini belirtti.

Birlik, Çarşamba günü (19/10/2022) yayınladığı bir raporda, "Emlak piyasasındaki daralma, taşınmaz mal yatırımlarının son 30 yılın en kötüsüne inmesiyle derinleşti.” bilgisini iletti.

Raporda ayrıca "Ülke yönetiminin emlak pazarını canlandırma çabalarına rağmen, sıkı Korona virüsü önlemleri ve emlak piyasasını geliştirici firma iflasları sonucu alıcıların güveninin zayıf kalması nedeniyle büyük bir geri dönüş beklenmiyor." vurgusu yapılıyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü