Karbon Denkleştirmelerindeki Düşüş Şirketlerin İklim Hedeflerinden Geri Adım Atma Riskini Ortaya Çıkarıyor

16 Ağustos 2024

Şirketlerin sera gazı emisyonlarını denkleştirme amacıyla karbon kredisi kullanımını artırma çabalarının durması, bazı şirketlerin karbon ayak izlerini küçültmek için geri adım atması veya emisyon azaltım hedeflerinden vazgeçmesi ihtimalini gündeme getiriyor. Hükümetlerin Paris Anlaşmasıyla dünyanın 1,5 santigrat dereceden fazla ısınmasını engelleme konusunda anlaştığı 2015 yılından bu yana, dünyanın en büyük 2.000 halka açık şirketinin yarısından fazlası, 2050 yılına kadar emisyonlarını net sıfıra indirme hedeflerini açıkladı.

Karbon denkleştirmelerinin (offset) savunucuları, şirketlerin emisyonlarını azaltma çabaları yetersiz kaldığında bu yöntemin uygulanarak hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabileceğini savunuyor.

Ormanların koruma altına alınması, karbon yakalama projeleri veya ağaçlandırma çalışmaları offset olarak şirketler tarafından tercih ediliyor. Ancak şirketlerin emisyon hedeflerini denetleyen kar amacı gütmeyen kuruluş Bilim Tabanlı Hedefler girişimi (SBTi) karbon denkleştirmelerinin emisyonları azaltmada büyük ölçüde etkisiz olduğunu çünkü iklim faydalarının her zaman doğrulanamayacağını söylerken, şirketlerin emisyon hedeflerini karşılamak için denkleştirme kullanmasına izin verilip verilmeyeceğine dair nihai kararı 2025'e erteledi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü