Karbon Emisyonları Tarihi Düşüşten Sonra Yeniden Yükselişe Geçti

04 Mart 2021

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (UEA) yeni verilerine göre, 2020 yılı aralık ayında küresel emisyonlar 2019'un aynı ayına göre yüzde 2 artış gösterdi.

2020'de enerji kullanımından kaynaklanan karbondioksit salınımı, salgından dolayı yaşanan kısıtlamaların etkisiyle, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek düşüşü görmüştü. Ancak ülkelerin dünya genelinde kısıtlamaları kaldırmasının ardından ekonomik faaliyetler ve emisyonlar yılsonuna kadar tekrar eski hızına döndü. Uluslararası Enerji Ajansı'nın (UEA) yeni verilerine göre, Aralık ayında küresel emisyonlar 2019'un aynı ayına göre yüzde 2 arttı.

Enerjiden kaynaklanan emisyonlar, önceki yıla göre 2020'de yaklaşık 2 milyar ton (yüzde 5,8) azaldı. Hem ABD’nin hem de AB’nin üretiminden kaynaklanan emisyonları yüzde 10 düşüş gösterdi. Bu düşüş en çok kısıtlamaların arttığı Mart, Nisan ve Mayıs aylarında görüldü. ABD ve AB’de enerjiden kaynaklanan emisyonlar bahar aylarında düşüşe geçmesine rağmen, Çin’in yaydığı karbon salınımı yıllık bazda yüzde 0,8 oranında arttı. Emisyonlardaki bu yükselişin çoğu yılsonuna doğru gerçekleşti. Çin’in yaydığı karbon salınımı Aralık 2020’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 arttı.

Kaynak: Bloomberg
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü