Karbon Tarımı: AB Bakanları Ayrıntılarda Şeytanı Buluyor

18 Şubat 2022

Fransa'dan Julien Denormandie üye devletlerin düşük karbonlu tarım konusundaki coşkusunu överken, AB Tarım Bakanlarının Strasbourg'daki gayrı resmi toplantısı, konuyla ilgili masada duran zor teknik soruları ortaya çıkarmıştır. Denormandie, karbon tarımını öncelikli bir konu ilan ettiği AB Tarım Bakanları Konseyi başkanlığının bir parçası olarak üç günlük toplantıya ev sahipliği yapmıştır.

Karbon çiftçiliği, atmosferdeki karbonun tarım topraklarında depolanmasına yardımcı olan tarımsal uygulamaları ifade eder. Denormandie, karbon azaltımına katkıda bulunarak çiftçilerin “iklim için askerler” gibi davranabileceğini vurguladı. Görüşmeler ve ikili görüşmelerin yanı sıra Bakanlar, Fransa'nın düşük karbonlu tarım için gönüllü etiketleme sistemini kullanan bir çiftliği de ziyaret etti.

Diğer üye devletler, karbon çiftçiliği için zaten destek önlemleri uygulamışlardır. İspanya, AB'nin Ortak Tarım Politikası (CAP) aracılığıyla finanse edilen eko-planları kataloğuna kapsamlı otlatma veya koruma amaçlı tarım gibi uygulamaları dahil etmiştir. İspanyol bakan Luis Planas toplantının oturum aralarında gazetecilere verdiği demeçte, bu önlemler için "geliştirebileceklerimizin iyi bir örneğini oluşturuyor" demiştir.

Ayrıca, AB'nin amiral gemisi iklim politikası olan Yeşil Anlaşma'da belirlediği 2050 yılına kadar karbon nötrlüğü hedefine ulaşmak için tarımda karbon tutulmasının "çok önemli" olduğunu vurgulamıştır.

Kaynak: euractiv
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü