Karbondioksit Emisyonlarının Önümüzdeki On Yıl Boyunca İki Yılda Bir Küresel COVID-19 Tarzı Karantinaya Eşdeğer Düşmesi Gerekiyor

17 Mart 2021

Yeni araştırmaya göre, dünyanın Paris Anlaşması hedeflerini karşılaması ve küresel ısınmanın "güvenli" sınırları içinde kalması için karbondioksit emisyonlarının önümüzdeki on yıl boyunca iki yılda bir küresel COVID-19 tarzı karantinaya eşdeğer düşmesi gerekmektedir.

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, dünyadaki karantinalar 2020'de emisyonlarda yaklaşık %7'lik rekor bir düşüşe yol açtı - 2,6 milyar metrik ton CO2 - ancak her yıl 1 ile 2 milyar metrik ton arasında azalma gerekmektedir.

Çalışma aynı zamanda dünyanın büyük ekonomilerinin çoğunun salgın öncesinde emisyonlarını azalttığını da göstermektedir. The Global Carbon Project'e göre 64 ülke, 2011-2015'e kıyasla 2016-2019 yılları arasında emisyonlarını düşürdü, ancak 150 ülke ikinci dönemde emisyonlarda artış gösterdi. Bu özellikle düşük gelirli ülkelerde böyleydi. Salgın başlamadan önce yüksek gelirli ülkelerde yıllık emisyon azaltma oranının 160 milyon metrik tondan on katına çıkması gerekmektedir.

Araştırmanın baş yazarı Corinne Le Quéré, hükümetlerin COVID-19 sonrası iyileşme planlarında iklim eylemine öncelik vermeleri gerektiğini söyleyerek: “Geçmişte iklim değişikliğiyle bu şekilde mücadele edemeyeceğimizi anlayamadık. Tek bir yasa veya politikayla ilgili olamaz, tüm politikaların merkezine konulmalıdır. Her hükümetten her strateji ve plan, iklim değişikliğiyle mücadeleyle tutarlı olmalıdır" demiştir.

Ülkelerin fosil yakıtlara olan bağımlılıklarını sona erdirmek için acilen çalışmaları gerekmektedir. Le Quéré, “Hükümetlerin [yeşil bir iyileşme yapmak için] yapmak istediklerini söyledikleri ile yaptıkları arasında gerçek bir çelişki var. Bu çok endişe verici" demiştir.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü