Katar Enerji, Surinam’da Açık Deniz Petrol Keşfi İşine Giriyor

10 Mayıs 2023

Katar Enerji, önceden 2021 yılı Haziran ayında duyurulduğu üzere, Surinam Cumhuriyeti açıklarındaki 6. ile 8. açık deniz petrol arama blokları için vermiş olduğu başarılı tekliflerin ardından iki Üretim Paylaşım Sözleşmesi imzalamıştı.

İmzalanan anlaşmalar uyarınca firma, yeni üç boyutlu sismik ve benzeri keşif çalışmalarının belgelendirilmesinin planlandığı her iki blokta da %20 paya sahip olacak.

Kalan işletim payları ise Total Enerji firması (Operatör) ile Surinam’ın devlete ait petrol ve altın arama firması Staatsolie’nin bağlı kuruluşu Paradise Petrol Firması arasında eşit olarak bölüştürülecek.

Anlaşmaların imzalanmasıyla ilgili olarak, Katar Enerji firmasının Başkanı, Tepe Yöneticisi ve Katar’ın Enerji İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Saad Sherida Al-Kaabi şu açıklamayı yaptı: “6. ile 8. bloklarla ilgili girişimlerimizi birlikte sonuçlandırmış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Ortaklarımız Total Enerji ile Staatsolie firmalarıyla birlikteyiz, bu gelecek vadeden petrol arama bölgesinde keşif yapmaya başlamayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Bakan Al-Kaabi ayrıca, "Sözkonusu anlaşmaların imzalanmasıyla sonuçlanan olağanüstü taahhütleri ile destekleri için Surinamlı yetkililere, Staatsolie firmasına, stratejik ortağımız Total Enerji firmasına teşekkür etmek istiyorum." diye de ekledi.

Sözleşmelerin yanı sıra diğer önemli anlaşmalar, Surinam'ın başkenti Paramaribo'da Staatsolie'nin ev sahipliğinde düzenlenen bir törenle Katar Enerji adına firmanın Uluslararası Üretim ile Aramalardan Sorumlu Müdürü Ali Abdullah Al-Mana tarafından imzalandı.

Surinam kıyılarının güney bölümü açıklarında yer alan birbirine bitişik 6. ile 8. petrol arama bölgeleri, 58 numaralı petrol arama bölgesinin hemen güneyinde, derinlikleri 40 ile 65 metre arasında değişen sığ sularda yer almakta.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü