Kazakistan, Gözden Geçirilmiş 2030 Yılı Yenilenebilir Enerji Hedefini Tutturamayabilir

19 Nisan 2023

Ülke, başlangıçta %10 olan yenilenebilir enerji hedefini 2021 yılında %15 olarak belirlemişti.

GlobalData firması (GlobalData, Londra merkezli veri işleme ile ekonomi danışmanlığı firmasıdır. Ç.N.), Kazakistan'ın 2030 yılı için %15 olarak belirlemiş olduğu yenilenebilir enerji hedefini tutturmada yetersiz kalabileceğini bildirdi.

Kazakistan önceki yıl (2021) yenilenebilir enerji hedefini başlangıçtaki %10'dan %15'e revize etmişti. Ancak GlobalData, şu an varolan gelişme çizgisine göre Kazakistan'ın toplam elektrik üretiminin yalnızca %10,3'ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edebileceğini belirledi.

GlobalData’nın güç analizcisi Attaurrahman Ojindaram Saibasan, “Kazakistan, esnek üretim kapasitesine sahip değil, dolayısıyla Rus elektrik düzeniyle koşut işleme güveniyor. Varolan jeopolitik kriz, ülkenin dengesizlikleri kapatması ile frekans istikrarını sürdürmesi önünde büyük bir risk oluşturuyor.” yorumunda bulundu.

Saibasan ayrıca, "Ülkenin enerji kapasitesi dağılımına aralıklı olarak daha çok yenilenebilir enerji eklendikçe, esnek bir kapasite eksikliğinin giderek büyüyen bir zorluk durumuna gelmesi olasıdır." yorumunu da ekledi.

En son yayınladığı kendi raporuna göndermede bulunan GlobalData, Kazakistan'ın geçen yıl kurulu enerji kapasitesinin %80,1'ini, yıllık elektrik üretiminin ise %86,6'sını oluşturan termik enerjiye büyük ölçüde bağımlı olduğunu belirledi.

Kazakistan’da kömürden elde edilen enerji tek başına toplam birikmiş kurulu gücün %59,5'ini, toplam elektrik yıllık üretiminin %64,5'ini oluşturdu.

GlobalData, “Kazakistan’da kömüre dayalı termik güç asıl olarak ülkedeki kömür rezervlerinin bol durumda olmasından, dolayısıyla da kömürün ülkedeki fiyatının ucuz olması tarafından yönlendiriliyor.” vurgusunu yaptı.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü