Kenya, Nükleer Enerjiye Yönelik En İyi Teknolojiyi Aramaya Başladı

29 Nisan 2024

Kenya, 2034 yılına kadar topraklarında ilk nükleer enerji santralini kurmayı planlarken bu konuda en güvenilir aynı zamanda en uygun teknolojiyi aramaya başladı.

Kenya Nükleer Güç ile Enerji Ajansı’nın tepe yöneticisi Justus Wabuyabo, ülkesinin ilk nükleer enerji tesisinin yapımına 2027 yılına kadar başlama yarışında olduğunu, sorumlu olduğu ajansın odak noktasının ise bu konuda farklı teknoloji sağlayıcılarla, gelişmiş aynı zamanda güvenli teknolojileri görüşürken Kenya'nın çıkarlarını en iyi biçimde korumak olacağını dile getirdi.

Wabuyabo, "Kenya için gerek güvenilir gerek uygun fiyatlı olacak en doğru teknolojiyi elde etmek için Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun da aracılığıyla ikili ve çok taraflı olarak çalışacağız." açıklamasını yaptı.

Wabuyabo, nükleer tesisin işletilmesinde de Kenya'nın en son teknolojileri seçeceğini sözlerine ekledi.

Justus Wabuyabo, geçtiğimiz hafta Çin’e gerçekleştirdiği ziyaret sırasında aralarında araştırma reaktörü projeleri, Kenyalı mühendislerin nükleer teknoloji ile kanser tedavisi donanımı konusunda eğitilmeleri de içerisinde olmak üzere Çinli üreticiler ile nükleer enerji yönetimindeki kişileri içerir biçimde ülkesinin nükleer programları için destek aradığı birçok karar verici ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü