Kırgızistan ile Çin, Enerji Sektörünün Geliştirilmesine İlişkin Çeşitli Anlaşmalar İmzaladı

27 Ekim 2023

Kırgızistan Enerji Bakanı Talaibek Ibraev, Çin Devlet Konseyi Başbakanı Li Qiang'ın 25 Ekim'de (2023) Kırgızistan'a gerçekleştirmiş olduğu resmi ziyaret kapsamında, enerji sektöründe Çin ile işbirliğinin derinleştirilmesi ile sektörde ortak projelerin uygulanması konusunda çeşitli anlaşmalar imzaladı.

Kırgızistan Enerji Bakanlığı ile Çinli Molin Enerji firması arasında iş birliğine ilişkin çerçeve anlaşması imzalandı. Sözkonusu anlaşmanın amacı Kırgızistan Enerji Bakanlığı ile Molin Enerji arasında 400 GW kapasiteli yenilenebilir enerji tesislerinin yapımı konusunda işbirliği yapılması.

Taraflar, Kırgızistan’ın Issık-Kul bölgesinin Ton ilçesine bağlı Kok-Moinok kırsal belediyesinde 400 MW gücünde güneş enerjisi santralinin yapımı konusunda da anlaşmaya vardılar.
Projenin ön yatırım tutarının ne kadar olacağını Çin tarafı belirleyecek.

Kırgızistan Enerji Bakanlığı ile Çin merkezli çok uluslu Goldwind Bilim ile Teknoloji firması arasında da çerçeve anlaşması imzalanırken, anlaşmanın amacının Kırgızistan'da güneş ile rüzgâr enerjisinden elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirmek olduğu belirtildi.

İki ülke arasında ayrıca, 19 Ağustos 2023'te Çin’in Sincan bölgesinde imzalanmış olan mutabakat zaptı uyarınca Gizlilik Sözleşmesi imzalandı. Yatırımların toplam tutarı, teknik ile ekonomik değerlendirmelerin sonuçlandırılmasının ardından belirlenecek.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü