Kışın Sıcak Geçmesi Kömür İstemini Baskıladığı için ABD’de Kömür Fiyatları %45 Oranında Geriledi

11 Ocak 2023

ABD ülke yönetiminin Pazartesi günü (09/01/2023) açıklanan rakamlarına göre Kuzey Appalachia bölgesi madenlerinden çıkarılan kömürün fiyatı 6 Ocak'ta (2023) sona eren haftada bir önceki haftaya göre %45 oranında düşüşle ton başına 115 ABD Doları'na geriledi. Orta Appalachia bölgesinden gelen kömürün de spot fiyatı %33 oranında gerilerken Illinois Havzasından çıkarılan kömürün fiyatı ise %31 oranında düştü.

Rusya-Ukrayna krizi uluslararası piyasaları alt üst ettiğinden, geçen yıl küresel kömür fiyatları yükselmişti. Ancak özellikle Avrupa'da kış mevsimi olmasına karşılık havaların sıcak geçmesi, yakıt kıtlığı yaşanabileceği endişelerini azaltarak gerek istemin azalmasına gerek fiyatların düşmesine yardımcı oldu. Kömürün fiyatı yerkürenin diğer bölgelerinde de düşmeye devam ediyor. Avustralya’nın gösterge kömür fiyatı yılın başından bu yana %6,6 oranında düşerken Avrupa kıtasında kömürün gösterge fiyatı %4,2 oranında düştü.

Kömürün fiyatını düşüren diğer bir etken ise en yalın biçimde zamanlama. Geçen haftanın kömür fiyatları yılın ilk kömür fiyatlarıyken bazı yüksek fiyatlı sözleşmelerse 2022'nin sonunda sona erdi. Ayrıca alıcılar olasılıkla yılın ikinci çeyreğinde başlayacak teslimatlar için sipariş veriyorlar, dolayısıyla piyasa koşullarını bugünden aylar sonrası için öngörmek zorundalar.

ABD Enerji İletişim Yönetimi kömür programı başlıca işlemler baş araştırma analizcisi Rosalyn Berry Pazartesi günü (09/01/2023) e-ileti yoluyla yaptığı açıklamasında, tablo netleştikçe önümüzdeki haftalarda daha yüksek fiyatlı tekliflerin gelebileceğini dile getirirken diğer yandan ise "şu an için, kömür fiyatlarının daha düşük kalacağı konusunda görüş birliği var gibi görünüyor.” yorumunda bulundu.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü