Kolombiya, Altın Madenciliği Alanları için Gelecek Yılın Başlarında Bir Dizi İhale Açacak

17 Kasım 2021

Kolombiya ulusal madencilik ajansı başkanı Salı günü (16/11/2021) yaptığı açıklamada, ülkesinin altın arama sözleşmeleri için gelecek yılın başlarında düzenleyecekleri ilk teklif turunda teklifleri almaya başlayacaklarını duyurarak bir And dağları ülkesi olan Kolombiya’nın maden üretimini çeşitlendirme çabalarını sürdüreceğini vurguladı.

Kolombiya, ülkesindeki diğer madenlerin yanısıra büyük bölümü henüz işletilmeyen altın, bakır rezervlerini özellikle kömür ile ilgili üretim ve fiyat bağlantılı sorunların ortasında ulusal madencilik endüstrisinin geleceği olarak görüp uzun süredir alkışlıyor.

Ajans başkanı Juan Miguel Duran, Medellin kentindeki Kolombiya Altın Sempozyumu’nun oturum aralarında Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada "Umduğumuz şey, altın konusunda ilk madencilik ihalesi turunu gelecek yılın başında yapmak." bilgisini aktardı.

Duran, ihale turunda teklif edilecek alanların ülke çapında işaretlendiğini ve karşı tekliflere tabi olacağını dile getirdi.

Duran ayrıca ihale kazanan firmaların işini kolaylaştırmak amacıyla ajansın yerel topluluklar ve yönetimlerle potansiyel projeleri tartışmaya açacağı bilgisini ekledi.

Ajans ayrıca ilk teknik bilgileri sağlayacak ve çevre düzenleyicileri ile iletişime geçecek.

Duran, "Bütün bu yapılanlar yatırımcının çok daha fazla bilgiye sahip olmasına yardımcı oluyor." yorumunda bulundu. Duran, "Ajans olarak, ülkenin madencilik otoritesi olarak ilk kez madencilik alanlarını ihaleye açarken belirli alanlarda teklif almayı beklemiyoruz." yorumunu da ekledi.

Ön yeterlilik, şirketleri katılmaya zorlamazken gelecek turlarda da teklif vermelerine olanak tanıyor.

Duran, sözkonusu ihale turunun ne kadar potansiyel yatırım çekebileceği konusunda ise bir öngörüde bulunmadı.

Kolombiya'daki büyük ölçekli madencilik projeleri önemli düzenleyici ve güvenlik içeren engellerle karşı karşıya.

AngloGold Ashanti firması geçen ay, çevre ile ilgili izin sürecinin rafa kaldırılması nedeniyle Quebradona bakır madeni projesinin erteleneceğini açıklamıştı.

Bu arada Çinli Zijin Madencilik firması da, 2019 yılında 1 milyar ABD Doları bedelle satın aldıkları Buritica madencilik projesindeki üretimin yasadışı madencilerin varlığından önemli biçimde etkilendiğini duyurmuştu.

Kolombiya, içinde bulunduğumuz yılın başlarında beş bakır madenciliği rezerv alanını ihaleye açtı. Beş rezerv alanından La Guajira eyaletinde olanı 30 yıllık süre içeren bir sözleşmeyle Eylül ayında Carbomas firmasına verildi.

Kaynak: Miningweekly.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü