Kolombiya, Potansiyel Bakır ve Altın Rezervleri Olan Madencilik Alanlarını İhaleye Çıkaracak

10 Şubat 2021

Maden üretimini çeşitlendirme çabalarını sürdüren ülke yönetimi, Salı günü (Dün) yaptığı açıklamada, Kolombiya'daki potansiyel arama ve çıkarma izinleri için teklif vermekle ilgilenen madencilik firmalarının 11 Şubat'tan (Yarın) başlayarak içinde bulunduğumuz yılda gerçekleşecek 11 ayrı ihale için kayıt yaptırmaları gerektiğini duyurdu. 
 
And dağları ülkesi Kolombiya, düşük küresel fiyatların yerli kömür sektörüne (Kolombiya, yerkürenin en büyük 10 kömür üreticisi ülkesinden biridir. Ç.N.) zarar vermesi nedeniyle ulusal madencilik endüstrisine bir gelecek sağlamak için diğer madenlerin yanısıra büyük bölümü yeryüzüne çıkarılmamış altın ve bakır rezervlerinin değerlendirilmesine uzun süredir sıcak bakıyor. 

Madenler ve Enerji Bakanı Diego Mesa yaptığı bir açıklamasında, ülkesinin sosyal ve çevresel standartları yüksek yatırımcıları çekmeyi amaçladığını da sözlerine katarak "Kolombiya altın, gümüş, bakır gibi metaller konusunda önemli bir potansiyele sahiptir, ayrıca günümüzde maden arama çalışmalarında ilerleme sağlama konusunda farklı ve yenilikçi bir modeli bulunmaktadır." yorumunda bulundu.
 
Mesa, "Bu bağlamda, yeni projeler geliştirmek ve sürdürülebilir olanları yeniden etkin duruma geçirmek üzere maden varlığımızı kesin bir biçimde belirleyerek istihdam ile birlikte eşitlik ve kalkınmayı güdüleyen işletme hakları gibi kaynaklar yaratabiliriz." yorumunu da ekledi. 
 
Dünkü açıklamada,  ilk turda, La Guajira ve Cesar'ın kuzey bölgelerindeki bakır ve polimetal içeren potansiyel dört rezerv alanı için tekliflerin 25 Şubat olarak belirlenen tarihten başlayarak alınacağı belirtildi.
 
Ülkenin ikinci büyük dışsatım kalemi olan kömürü çıkaran Kolombiyalı madenciler, düşen istem, düşen fiyatlar ile sendikalar ve sendika topluluklarıyla olan anlaşmazlıklar nedeniyle zarara uğramakta.
 
Korona virüsü ve 91 gün süren grev nedeniyle üretimi geçen yıl yaklaşık %52 oranında gerileyen Kolombiyalı kömür madeni Cerrejon (Cerrejon, Kolombiya'nın güneydoğusunda yer alan yüzey kömürü maden alanı işletmesidir. Maden, yüzey kömürü madenciliği kategorisinde Latin Amerika kıtasının en büyük, yerkürenin ise onuncu büyük kömür madenidir. Ç.N.) dün yaptığı açıklamada, madendeki raylı taşıma hattına yönelik topluluk ablukasının dışsatımlarını etkilediğini ancak etkinin boyutu konusunda bir veriye sahip olmadıklarını belirtti.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü