Kolombiya, Ulusal Madencilik Firması Kurmak Üzere Anlaşma İmzaladı

13 Aralık 2022

Kolombiya ülke yönetimi kuruluşları, Pazartesi günü (12/12/2022) başkent Bogota'da düzenledikleri ortak basın toplantısı sırasında madencilikle ilgili kirlilikle savaşım ve küçük ölçekli madencilere yardım etmek amacıyla yasadışı grupların el konulan varlıklarından bir ulusal madencilik firması oluşturmak üzere mutabakat zaptı imzaladılar.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro yönetimi, bakır gibi enerji geçişi için önemli olan metallere odaklanması nedeniyle büyük ölçekli yerüstü kömür madenleri için daha fazla işletme izin belgesi vermeyi reddederek madencilik sektöründe reform sözü verdi.

Mutabakat zaptı, Kolombiya Ulusal Madencilik Ajansı (KUMA), Kolombiya Maden ve Enerji Bakanlığı ile Kolombiya'daki iç çatışmaların kurbanlarını tazmin etmek amacıyla yasadışı gruplardan el konulan varlıkları yöneten devlet fonu olan Kolombiya Özel Varlıklar Derneği (KÖVD) arasında imzalandı.

KÖVD yöneticisi Jose Daniel Rojas gazetecilere yaptığı açıklamada, mutabakat zaptına imza koyan üç tarafın artık yeni devlet firmasını nasıl kuracaklarına odaklanacaklarını dile getirdi.

Rojas, başkent Bogota'da düzenlediği basın toplantısında, yeni bir varlığı kurmanın en zor yanlarından birinin o varlığın adının ne olacağına karar vermek olacağı biçiminde yaptığı espri öncesinde "Önerileri teknik olarak geliştirmeye başlayacağımız ortak çalışma grupları oluşturacağız." bilgisini iletti.

KUMA başkanı Alvaro Pardo’nun geçen hafta yaptığı duyuruya göre, şu anda KÖVD'nin kontrolünde olan iki altın alım satım firmasının birleşmesinden oluşacak olan ulusal madencilik firması, Avrupa'ya altın dışsatımını çevre dostu olarak gerçekleştirmek amacıyla sarı metali siyanür ya da cıva kullanmadan çıkaran küçük ölçekli madencilerden satın alacak.

Ne Bakanlık, ne KÖVD ne de KUMA, yeni firmanın ne zaman üretime geçeceği ya da dışsatımının ne zaman başlayacağına ilişkin ayrıntı vermedi.

Kolombiya Madenler ile Enerji Bakanı Irene Velez, "Yurttaş madencilerin iyiliği için girişimimizi nasıl olanaklı kılacağımız konusunda bazı ayrıntılar vermek üzere yakında size dönüş yapmayı umuyoruz.” açıklamasını yaptı.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü