Kolombiya’nın Geçen Yıl Verdiği Madencilik İzin Belgeleri’nin Parasal Karşılığı 1,32 Milyar ABD Doları Tutarında Rekor Düzeye Ulaştı

03 Şubat 2023

Kolombiya Madencilik Derneği (KMD) Perşembe günü (02/02/2023) yaptığı açıklamada, geçen yıl Kolombiya madencilik endüstrisinde dağıtılan madencilik izin belgelerinin parasal karşılığının 6,13 trilyon peso (1,32 milyar ABD Doları) tutarında rekor düzeye ulaştığını duyurdu.

Rekor düzeydeki madencilik izinleri, Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro yönetiminin Latin Amerika'nın dördüncü büyük ekonomisi durumundaki Kolombiya’yı başlıca gelir kaynakları olan petrol ile kömürün dışsatımına olan bağımlılığından kurtarmayı amaçladığı bir zamanda geldi.

KMD, dışsatımın geçen yıl 22,16 milyar ABD Doları’na ulaştığını açıkladı. Sözkonusu dışsatım rakamı, derneğin Aralık ayı (2022) sonlarında yaptığı ve başta kömür olmak üzere yüksek emtia fiyatları nedeniyle Kolombiya madencilik sektörü için 2022 yılını beklenmedik dışsatım patlamasının yaşanacağı bir yıl olarak gördüğü öngörülerle uyumlu.

Kolombiya’nın kömür üretimi yıllık %10 oranında artışla 65,3 milyon tona yükselirken Korona virüsü küresel salgını sırasında yaşanmış olan keskin düşüşün ardından ikinci bir toparlanma yılına işaret etmekte.

Diğer yandan KMD, altın üretiminin geçen yıl bir önceki yıla göre %10 oranında gerileyerek 1,56 milyon troy onsa düştüğünü açıkladı. Normal bir ons 28,35 grama eşitken, bir troy ons 31,10 gramdır.

Kolombiya'nın altın üretimindeki aslan payı kayıt dışı madencilerden gelmekte.

KMD, önceki yıl 38.300 ton olan nikel üretiminin ise yıllık %7 oranında artışla geçen yıl 41.000 tona yükseldiğini bildirdi.

Derneğin Başkanı Juan Camilo Narino, Kolombiya'nın ikinci büyük kenti Medellin’de düzenlediği basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tanık olduğumuz şey, yalnızca enerji geçişi için değil, aynı zamanda ülkenin bölgesel ekonomilerini canlandırmak için de kilit hale duruma gelmiş olan bir sektörün olumlu davranışıdır." yorumunda bulundu.

Derneğin bir sözcüsü, Kolombiya ülke yönetiminin Ulusal Madencilik Dairesi'nin elinde madencilik izin belgeleri ya da madencilik üretimiyle ilgili hemen verilebilecek yeni istatistik verisi bulunmadığını belirtti.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü