Kömür, ABD’ye Yenilenebilir Enerji ile Nükleer Enerjiden Daha Az Enerji Sağlamakta

13 Nisan 2023

ABD kamu hizmetleri giderek daha ucuz, aynı zamanda daha temiz doğal gaz ile yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldikçe ülkenin elektrik piyasasında kömür kullanımı art arda ikinci yıl da düşmeye devam edecek.

Salı günü (11/04/2023) yayınlanan ABD Enerji Bakanlığı verilerine göre, içinde bulunduğumuz yılda en kirli fosil yakıt olan kömür, ABD elektrik üretiminin yaklaşık %17'sini sağlayacak. Sözkonusu oran geçen yıl %20 olan orana göre daha düşük bir oran olup kömürün ABD elektrik üretiminde yıllardır düşüşte olan payı düşmeye devam ediyor. Kömür ABD’ye artık gaz, yenilenebilir enerji ya da nükleer santrallerden daha az elektrik üreten bir enerji kaynağı durumunda.

Geçen yıl başlayan Rusya-Ukrayna krizinin küresel enerji piyasalarını alt üst etmesi ile birlikte ABD'nin fosil yakıtlarına olan istemi artırmasının ardından kömür ile gaz fiyatları yükseldi. Kömür fiyatları yüksek kalmaya devam ediyor, ancak gazın fiyatı keskin bir biçimde düştü ve bu durum da gazı kamu hizmetleri için daha çekici duruma getirdi.

ABD Enerji Bakanlığı'na göre ülkede geçen yıl toplamda yaklaşık 11 cigavat gücünde elektrik üretebilecek sayıda kömürle çalışan elektrik santrali kapandı ki bu rakam ABD'deki yakıt kapasitesinin %5'ine karşılık geliyor.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü