Kömür Devi Kolombiya, Ekonomisini Fosil Yakıtlardan Uzaklaştırmaya Çalışıyor

12 Aralık 2023

Yerkürenin atmosferi en çok kirleten enerji türlerinden vazgeçmekte olduğu bir dönemde Kolombiya, fosil yakıtlara son verilmesi çağrısında bulunan bir grup ülkenin arasına katılan ilk büyük kömür üreticisi ülke oldu.

Aynı zamanda Güney Amerika'nın önemli bir ham petrol ihracatçı ülkesi olan Kolombiya, üzerinde bulunduğu kıtanın en büyük kömür madenciliği ülkesi olarak, Dubai'deki COP28 iklim görüşmeleri sırasında Fosil Yakıtların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nı görüşmek isteyen girişime katılacağını açıkladı. Şu anda 11 ülke, 100 kent ile binlerce kar amacı gütmeyen kuruluşu kapsayan girişim, 1960'lı ile 70'li yıllarda en yıkıcı silahların yayılmasını yavaşlatan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'ndan esinleniyor.

Kolombiya ekonomisi büyük ölçüde fosil yakıt üretimi ile ihracatına bağımlı olmaya devam ediyor. Petrol vergileri, kar payları, işletme izinleri son on yılda Kolombiya ülke yönetiminin gelirinin %13'ünü, ülkenin toplam ihracatının parasal karşılığının ise üçte birini oluşturmakta. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, Kolombiya’nın petrol ile kömür ihracatı ülkeye yıllık yaklaşık 20 milyar ABD Doları döviz kazancı sağlarken, yönetimin dağıtmış olduğu yeni madencilik, petrol ile doğal gaz arama izin belgeleri 2020 yılında ülke topraklarına 7,6 milyar ABD Doları tutarında doğrudan yabancı yatırım çekti. Kolombiya ülke yönetimi, fosil yakıt kar payları ile fosil yakıt üretiminden gelen vergi gelirlerini temiz enerji projelerini finanse etmek üzere oluşturulacak bir fona yönlendirmeyi planlıyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü