Kömür Fiyatları Yükseliyor, Ne Var Ki Amerikalı Madenciler Üretimi Artırma Uğraşı İçerisinde

28 Eylül 2021

İşgücü kıtlığı ile birlikte yeni maden açma konusundaki isteksizlik, ABD'li kömür firmalarını artan küresel isteme uyumlu duruma gelme konusunda savaşım vermeye zorladı.

Xcoal Enerji ile Doğal Kaynaklar Firması tepe yöneticisi Ernie Thrasher, Pazartesi günü (27/09/2021) verdiği telefon röportajında, "Kömür endüstrisinin üretimi artırması çok zor" derken "Herkes sahip olduğu sınırlar içerisinde çalışıyor." açıklamasını ekledi.

Çalkantılı küresel edinim zinciri, Xcoal'un varolan teslimatlarından bazılarının iki ila dört hafta geciktiği darboğazlar yarattı, ancak Thrasher, kesintilerin “olağandışı bir durum” olmadığını ve firmanın toplam gönderimlerinin %5’inden daha azına karşılık geldiğini söyledi. Yakından izlenen kömür madenciliği firması, herhangi bir sözleşmeli gönderim için istencin dışında bir neden duyurusunda bulunmadığını dile getirdi.

Tüm yerküreyi etkileyen salgının ekonomik etkilerinden kurtulma yolundaki küresel toparlanma, enerjiye olan gereksinimi artırırken aynı zamanda doğal gaz kıtlığı yaratmakta. Sözkonusu durum, kömür isteminde edinimcilerin karşılamalarının zor olduğu bir patlamayı da aynı zamanda tetiklemekte. Avrupa’daki kamu hizmeti firmaları, ışıkları açık tutabilmek için kömür kargolarını kapışırken kıtadaki kömür fiyatları yılın başından bu yana neredeyse üç katına yükseldi.

Yüksek fiyatlar üreticiler için iyi bir şey olsa da, Trasher’ın,  bu durumun ne kadar süreceğini bilmemesinden ötürü stratejik plan yapması zorlaşıyor. Pennsylvania merkezli kömür firması Latrobe, içinde bulunduğumuz yılda yaklaşık 16 milyon ton teslimat yapmayı umuyor. Xcoal firması ise enerji santralleri ile çelik firmaları için kömür üretirken her ikisinde de istem artıyor.

Kaynak: Miningweekly.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü