Kömürde Yaşanan Kıtlık, Kömür İstemini Artırıp Kömür Fiyatlarını Yükselttikçe Coal India’nın Karı da Büyüyor

08 Kasım 2022

Yerkürenin en büyük kömür yakıtı üreticilerinden biri olan Coal India firması (Coal India Limited-CIL-Hindistan Kömür Firması-HKF, Hindistan devletine ait kömür madenciliği firması olup, firmanın merkez ofisi Batı Bengal eyaletinin başkenti Kalküta'dadır. Firma, tüm yerküre çapında devletler tarafından işletilen kömür firmaları içerisinde en büyüğü olup aynı zamanda 272.000 çalışanı ile Hindistan’daki yedinci büyük işveren durumundadır. Ç.N.) istem büyüyüp fiyatlar yükseldiği için çeyrek dönem karında iki kat artış bildirdi.

Coal India Pazartesi günü borsaya verdiği bilgide, Eylül ayında sona eren üç aylık dönemde net gelirinin, geçen yılın aynı döneminde gerçekleşen 29,4 milyar Rupi’den 60,4 milyar Rupi’ye (738 milyon ABD Doları) yükseldiğini bildirdi. Sözkonusu rakam, Bloomberg analizcileri tarafından ortalama 55,5 milyar Rupi olacağı düşünülen kar öngörüsünü de aşmış bulunuyor.

Hindistan'da çıkarılan tüm kömürün yaklaşık %80'ini tek başına çıkaran devlet firması Coal India, üç aylık çeyrek dönem boyunca %5 oranında daha fazla kömür siparişi gönderimi gerçekleştirdiğini, ayrıca siparişlerin daha yüksek ortalama fiyatlardan teslim edildiğini açıkladı.

Hindistan'ın elektrik üretiminin yaklaşık %70’inde girdi olarak kullanılan kömüre olan istem, küresel Korona salgını sonrası endüstriyel çalışmalardaki canlanmanın, ayrıca yoğun sıcak hava dalgalarının yaşandığı bunaltıcı bir yaz sezonu boyunca klima kullanımındaki artışın ardından yükseldi. Ukrayna'daki savaş, deniz yoluyla taşınan kömürün fiyatına tavan yaptırırken istemin gerisinde kalan yerli kömür sunumunda da rekabeti artırdı.

Coal India, kömür sunumundaki sıkışıklıktan yararlandı. Firma, spot piyasadaki fiyat oranlarında gerçekleşen yaklaşık dört kat artış sayesinde bir önceki yıla göre %23 oranında daha yüksek durumdaki satışlardan ton başına ortalama 1.781,3 Rupi kazandı. Dolayısıyla firmanın geliri %28 oranında artarak 298,4 milyar Rupi’ye yükseldi.

Kömür madencilerinin ilk çeyrekte rekor kıran karı, savaşın neden olduğu doğal gaz kıtlığının ülkelerin artan enerji gereksinimlerini karşılayabilmek için en kirli fosil yakıtları tüketmesine neden olması sonucunda kömür piyasasında yaşanan küresel canlanmanın altını çiziyor. Kömür istemindeki canlanma, kömür santrali projelerine olan yatırımları çekerken Çin'den Avustralya'ya kadar da kömür madencilerinin kazançlarını artırdı.

Kömür yakıtı için daha sağlam duruma gelen görünüm, Coal India'nın genişleme projelerine yatırım yapma planlarını desteklerken firma tüm yerkürede artış gösteren temiz enerji tesisi yatırımlarına karşılık kömür satışlarının daha yıllarca devam etmesini bekliyor.

Kaynak: miningweekly
T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü