Kömüre Dönüş, Enerji Sektörü Salınımlarını Rekor Düzeye Yükseltmekle Tehdit Ediyor

05 Ekim 2022

Yaz aylarında yaşanmakta olan kuraklıklar ile sıcak hava dalgalarının kömür ve doğal gazla çalışan enerji üretimini artırmasının ardından elektrik santrallerinden kaynaklanan küresel karbon salınımları içinde bulunduğumuz yılda rekor düzeye çıkabilir.

İklim araştırmaları konusundaki düşünce kuruluşu Ember, Çarşamba günü (05/10/2022) yayınladığı bir raporunda, elektrik üretiminden kaynaklanan fosil yakıt kullanımındaki artışın, içinde bulunduğumuz yılın ilk sekiz ayında karbon salınımlarını %1,7 oranında ya da diğer deyişle 133 milyon ton artırdığını belirtti. Artışın çoğu Temmuz ile Ağustos aylarında gerçekleşirken yılın ilk yarısındaki fosil yakıt üretimi bir yıl öncesine göre değişmedi.

Sıcak hava dalgaları bu yaz yerküre genelinde elektrik isteminin karşılanmasını ve elektrik dağıtım şebekelerini kesintiye uğrattı. Çin'deki tarihsel kuraklık, elektrik istemini artırarak hidroelektrik üretimine zarar verirken, Avrupa'da rezervuarlarda birikmiş olan su düzeyleri düştü. Fransa’da ise eskiyen santrallerin onarımıyla uğraşılırken nükleer enerji üretim düzeyi geriledi.

Ember'in raporunda kıdemli elektrik analizcisi Malgorzata Wiatros-Motyka, "Enerji sektöründe kömür ile gaz tüketiminin doruk noktasına ulaşıp ulaşmadığımızdan emin olamayız." yorumunu yaparken ““Küresel enerji sektörünün karbon salınımları çok hızlı bir biçimde düşmesi gerektiği halde hala tüm zamanların en yüksek düzeylerini zorlamakta.” bilgisini iletiyor.
Rapora göre yenilenebilir enerji kaynakları yine de 389 teravatsaat olan küresel elektrik istemindeki artıştan daha fazla bir biçimde 416 teravatsaat artış gösterdi. Rüzgâr enerjisi ile güneş enerjisi tek başına büyümenin %77'sini karşıladı. Ember, yenilenebilir enerjideki bu tür bir artışın yakıt maliyetlerinde 40 milyar ABD Doları tasarruf sağladığını, ayrıca karbon salınımını 230 milyon ton azalttığını dile getirdi.

Wiatros-Motyka, “Rüzgâr ile güneş, enerji krizi sırasında kendilerini kanıtlamaktalar.” derken "Pahalı, aynı zamanda kirletici fosil yakıtların etkisine son vermenin ilk adımı, yerkürenin artan elektrik iştahını karşılayacak kadar temiz enerji üretmektir." diye de ekledi.

Ember, yazı konusu raporunun hazırlanmasında küresel enerji isteminin %90'ını oluşturan 75 ülkeden gelen verileri analiz etti.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü