Kömüre Olan Yüksek İstemin Fiyatları Yükseltmesi Sonucunda Kömür Alım Satımcıları Özel Finansmana Yöneliyor

02 Kasım 2022

Avrupa'da Rusya'dan dışalınan kömüre yasak getirilmesinin kömür fiyatlarını beş kat artırmasının ardından kömür alım satımcıları, gönderimleri sürdürebilmek için özel finansmana yöneliyor.

Rusya, önceki yıl Avrupa Birliği taşkömürü dışalımının neredeyse yarısını karşılamaktaydı, ancak Birliğin Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya’ya yaptırımlar uygulamaya başlaması sonucu Rusya’dan kömür alımları Ağustos ayında (2022) neredeyse durdu. Avrupalı ​​kömür alıcıları, enerji açığını kapatmak için kömür edinimini sürdürmek amacıyla yeni kömür dışalım kaynakları bulma yolunda yerküreyi taradıkça kömür alım satım akışları alt üst olurken kömür fiyatlarının da yükselmesine neden oldular.

Yerküre kömür pazarında ortaya çıkan ralli, bankaların son yıllarda termal kömür işlemlerini finanse etmekten çekilmesiyle zaten baskı altına girmiş olan kömür alım satımcıları için sorun oluşturdu. Artık her kargo çok daha değerli duruma geldiğinden, gönderileri finanse etmek daha zorlaşırken kömür alım satımcılarını da genellikle daha yüksek faiz istem eden özel fonlara doğru itti.

Özel finans fonu Goba Capital'in genel müdürü Peter Ryan, "Bankalar ile sigorta firmalarının çoğu bu duruma dokunamayacak, dolayısıyla alım satımcılar alternatif pazara geliyorlar." yorumunu yaptı. Ryan'a göre Goba'nın emtia kredisi portföyünde çoğunluğu kömür sektöründen olmak üzere 500 milyon ABD Doları’nın üzerinde fazlalık var.

Avrupa kıtası on yıllardan sonra en kötü enerji krizini yaşarken, ayrıca yaşanılan sunum sıkışıklığında doğal gaz maliyetleri yükselirken, Avrupa’da bir dizi ülke, elektrik santrallerini ateşlemek için kömür kullanarak kömürü aşamalı olarak bırakma planlarından geri adım attı.

Havayı kirletici emtia olan kömüre yönelik artan istemin yanı sıra kömür alım satımcılarının krediye erişmek için ödemeye hazır oldukları yüksek getiriler de fon alım satımlarına yönelik artan istemi destekledi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü