Konferans Duyumlarına Göre Namibya Yeşil Hidrojen Maliyetleri Konusunda Dünya Rekoruna Koşuyor

23 Kasım 2021

Afrika Yeşil Hidrojen Forumu'nun Pazartesi (22/11/2023) günü düzenlediği tele konferansta yeşil hidrojenin iklim değişikliğine karşı küresel savaşımda karbondan arınmanın temel ögesi olarak vurgulandığı sırada rüzgâr ve güneş enerjisindeki derin potansiyeliyle Namibya’nın yeşil hidrojen üretiminde küresel bir oyuncu olma konusunda olağanüstü bir konumda olduğu dile getirildi.

Namibya, yeşil enerjiye küresel geçişte yer alan çok sayıda ülke için çekici bir ortak olarak tanımlanırken, yalnızca yılda 3500 saat güneşin olduğu zamanlara sahip olmayıp aynı zamanda kazançlı rüzgâr enerjisi üretimi için kullanılabilecek olağanüstü düzeyde rüzgârların estiği el değmemiş arazilere sahip olan bu ülke ile resmi hazırlık anlaşması imzalama konusunda yasa geçiren ilk ülke Almanya oldu.

Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı Yeşil Yenileşmeden Sorumlu Komisyon’un üyesi Dr. Stefan Kaufmann’ın Mining Weekly tarafından oluşturulmuş konferansta dile getirdiklerine göre Güney Afrika ülkesi Namibya’da bir kilo yeşil hidrojenin kg başına 1,50 Avro ile 2,00 Avro arasında bir maliyetinin olması gerekiyor ki sözkonusu bu fiyat Namibya’yı diğer hidrojen sıcak noktalarının yerküre genelinde önüne geçiren rekor düşüklükte bir maliyet.

Bu kadar düşük maliyetlerle Namibya, geleceğin yeşil enerji pazarında hızla önemli bir oyuncu olma potansiyeline sahip. Kendi enerji gereksinimini karşılar karşılamaz başka yerlere dışsatım yapabilir.

Kaynak: Miningweekly.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü