Kongo, Yeni Tesis Kurulumuyla Küresel Germanyum Üretiminin %30’unu Gerçekleştirmeyi Amaçlıyor

12 Ekim 2023

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) yeni inşa edilmiş olan bir germanyum madenciliği tesisinin sahibine göre tesis, yerküredeki germanyum üretiminin %30'unu gerçekleştirmeyi amaçlarken; elektronik gereçler ile güneş pillerinde kullanılmakta olan söz konusu metalin üretiminde Çin’in egemenliğini azaltacak potansiyel taşıyor.

Kritik Hammaddeler İşbirliği Örgütü’ne göre Çin, germanyum metalinin yaklaşık %60'ını üretiyor. Asya ülkesi Çin, teknolojiye yönelik olarak ABD ve Avrupa kıtası ile girişmiş olduğu rekabetin kızıştığı bir dönemde, Ağustos ayında (2023) germanyum metalinin ihracatını kısıtlamıştı.

DKC’nin güneydoğusunda yer alan hidrometalürji tesisi Çarşamba günü (04/10/2023) Devlet Başkanı Felix Tshisekedi tarafından açıldı. Firmanın internet sitesindeki bilgilere göre tesis, Big Hill olarak bilinen yakınlardaki bir atık sahasındaki maden atıklarından germanyum, çinko oksit, bakır ile kobalt üretecek.

Gümüşi renkteki beyaz metal germanyum, fiber optik iletişimde, gece görüş gözlüklerinde, uzay araştırmalarında kullanılıyor. Çoğu uydu, germanyum metali temelli güneş pilleriyle güçlendiriliyor.

En büyük temel batarya metali durumundaki kobaltın günümüzde tüm yerküredeki ana üretici ülkesi, bakır metalinin ise yerküredeki en büyük üç üretici ülkesinden biri olan DKC, germanyum metali üretimindeki yeni projesiyle bu alanda da daha büyük bir oyuncu olma hedefini ortaya koyuyor. 

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü