Kongo'nun Çin ile 7 Milyar ABD Doları Tutarında Altyapı Anlaşması Bakır Fiyatlarına Bağlı Olacak

09 Mayıs 2024

Altyapı Anlaşması’nın Cuma günü (03/05/2024) yayınlanmış olan ayrıntılarına göre Çinli firmaların Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) gerçekleştirecekleri yaklaşık 7 milyar ABD Doları tutarındaki altyapı yatırımları büyük ölçüde bakır fiyatlarının yüksek kalmasına bağlı olacak.

Taraflar, %68'i Çinli ortaklara %32'si ise DKC’nin madencilik firması Gecamines'e ait olacak biçimde Sicomines madeni bakır, kobalt ortak girişiminin var olan yapısını koruma konusunda anlaştılar.

Taraflar, 2024 yılından 2040 yılına kadar yoğunluklu olarak ülkenin karayolu altyapısına olmak üzere her yıl 324 milyon ABD Doları tutarında yatırım yapılması konusunda anlaşmaya varmış durumda, ancak söz konusu yatırım rakamı bakır fiyatlarının metrik ton başına 8.000 ABD Doları’nın üzerinde kalması koşuluna bağlı.

DKC ülke yönetiminin internet sitesinde ayrıntıları yayınlanmış olan anlaşmada, "Bakır fiyatının ton başına 8.000 ABD Doları’nın en az %50 oranında üzerine çıkması durumunda, elde edilecek ek kârın %30'u ek altyapının finansmanına ayrılacak." ifadesine yer veriliyor.

Anlaşmada ayrıca, "Taraflar, bakır fiyatının ton başına 5.200 ABD Doları ya da daha altına düşmesi durumunda Sicomines bakır madeninden elde edilecek kazancın ülkedeki altyapı projelerinin finanse edilmesinde kullanılmasının durdurulacağını anlıyor ve kabul ediyor." ifadesi de yer alıyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü