Koronavirüs Yayılmadan Önce Şubat Ayında Almanya’da Sanayi Üretimi Artışa Geçti

08 Nisan 2020

Almanya İstatistik Ofisi Şubat Ayına ilişkin ekonomik verileri dün (7 Nisan 2020) açıkladı. Açıklanan verilere göre şubat ayında Almanya’da sanayi üretimi %0.3 oranında artış gösterdi. Ancak uzmanlar bu verilerin henüz koronavirüs salgınının Almanya üzerindeki olumsuz etkilerinin başlamadığı bir dönemi yansıttığına dikkat çektiler.

İstatistik Ofisinin yayınladığı verilerde tüketim malları üretimi  %1.8 oranında artarken, sermaye malları üretiminin ise %0.3 azaldığı görüldü. Reuters Ajansı’nın konu ile ilgili önceden yaptığı bir ankette ise tüketim ve sermaye malları üretimi toplamının %0.9 azalacağı tahmin edilmişti.

Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ise kötümser bir bakış açısı ortaya koydu. Yapılan açıklamada özetle, son iki yıldır zayıf konumda olan sanayi üretiminin tam toparlanma aşamasına girmiş olduğu bir dönemde koronavirüs salgının başladığı ve Mart ayından itibaren muhtemelen en azından ikinci çeyreğin sonuna kadar sanayi üretiminde çok sert düşüşler yaşanacağı belirtildi.

Münih Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü Ifo tarafından geçenlerde yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre de Almanya’da sanayi üretiminin önümüzdeki üç ay boyunca sert düşüşlere maruz kalmasının beklendiği belirtilmişti. Ifo ekonomistlerinden Klaus Wohlrabe üretim beklentisi endeksinin Mart ayında 2.0’dan -20.8 puana gerilediğini vurgulayarak, araştırmada sorguladıkları katılımcıların çoğundan gelen cevapların Mart ayı ortasında henüz salgın yaygınlaşmadan verildiği de göz önünde bulundurulursa, sektördeki gerçek beklentinin çok daha kötümser olabileceğine dikkat çekti.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü