Koronovirüs Nedeniyle Sera Gazı Emisyon Seviyeleri Azalsa Da İklim Değişikliği Önemini Koruyor

02 Nisan 2020

AB'nin iklim izleme servisi Copernicus, Şubat ortasından Mart ortasına kadar, Kuzey İtalya'daki azot dioksit seviyelerinin her hafta yaklaşık yüzde 10 oranında azaldığını ortaya koydu. Avrupa Çevre Ajansı, Milano'daki kirliliğinin geçen hafta 2019'daki aynı haftaya göre yüzde 21 daha düşük olduğunu doğruladı. Çin'de de benzer eğilimler gözlendi.
 
Dünya Sağlık Örgütü her yıl 4,6 milyon insanın doğrudan hava kirliliğine atfedilebilecek nedenlerden öldüğünü tahmin ediyor, bu nedenle sera gazı emisyonlarındaki her türlü azaltmanın insan sağlığına olumlu etkisi olabileceği değerlendiriliyor.
 
Ancak, emisyon düşüşündeki ani artış, dünya çapında milyonlarca insan için daha kolay nefes almak ve sağlık risklerini azaltmak anlamına gelse de, gezegenin kendisi için çok fazla bir şey ifade etmeyeceği belirtiliyor. İnsanların her yıl ürettikleri sera gazı miktarlarının, mevcut durumda gözlemlenen  kısa vadeli bir yavaşlama göz önüne alındığında, çok büyük miktarlar olduğu ifade diliyor.
 
Çin'de gözlemlenen yüzde 25'lik sera gazı salınımı azalmasının, tüm yıl boyunca salınan sera gazının sadece yüzde 1’ine tekabül ettiği belirtiliyor.
 
Kaynak: Euronews web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü