Kremlin “Karadeniz Tahıl Anlaşması İçin Görünüm O Kadar Da İyi Değil” Dedi

12 Nisan 2023

Reuters'in bildirdiğine göre, Çarşamba günü Kremlin, Rusya'nın tarım ve gübre ihracatı önündeki engelleri kaldırma vaatleri yerine getirilmediği için, BM'nin aracılık ettiği tarihi Karadeniz tahıl anlaşmasının görünümünün iyi olmadığını söyledi.

Tahıl anlaşması, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce gelen, ancak İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en ölümcül savaşla daha da kötüleşen bir gıda krizini hafifletme girişimidir.

Mevcut haliyle önümüzdeki ay sona erecek olan anlaşma, ilk olarak geçen yıl Temmuz ayında Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler tarafından imzalanmış ve iki kez uzatılmıştı. Kağıt üzerinde, Ukrayna'nın Karadeniz'deki üç limanından amonyak da dahil olmak üzere gıda ve gübre ihracatına izin veriyor.

Batı, Rusya'nın gıda ve gübre ihracatına yaptırım uygulamazken, Moskova, anlaşmanın düzgün işlemesi için kaldırılması gerektiğini söylediği sigorta ve ödeme engelleri gibi engellerle karşı karşıya olduklarını söylüyor. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler'in anlaşmanın Moskova'nın çıkarlarıyla ilgili kısımlarını hayata geçirmeye yönelik bazı çabalarına rağmen mevcut anlaşmanın Rusya için işe yaramadığını söyledi. Peskov gazetecilere verdiği demeçte, "Hiçbir anlaşma tek ayak üzerinde duramaz: iki ayak üzerinde durmalıdır." "Bu bağlamda, elbette, bugünkü duruma bakılırsa, görünüm (uzatılması için) o kadar da iyi değil" dedi.

Rusya ve Ukrayna, dünyadaki en önemli tarımsal emtia üreticilerinden ikisi ve buğday, arpa, mısır, kolza tohumu, kolza yağı, ayçiçeği tohumu ve ayçiçek yağı pazarlarının önemli oyuncularıdır. Gübre pazarına da Rusya hakimdir.

Resmi verilere göre, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin Ağustos ayında başlamasından bu yana Ukrayna'dan 881 giden gemiyle 27 milyon tondan fazla tahıl ve diğer gıda maddeleri ihraç edildi.

Kaynak: Thecattlesite
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü