Kritik Önemdeki Temiz Enerji Mineralleri Rezervleriyle İlgili Olarak Afrika Kıtası’nın Çok Sayıda Jeolojik Araştırmaya Gereksinimi Var
20 Ekim 2023Temiz enerji üretiminde kritik önemdeki minerallere yönelik yakın zamanda gelişen küresel talep, Afrika kıtası genelinde yıllardır işletilen madencilik bölgeleri de içerisinde olmak üzere daha derinlemesine yapılması gereken jeolojik araştırmalara gereksinim duyulmasına neden oldu. Bu konu, Çarşamba günü (18/10/2023) Cape Town Uluslararası Kongre Merkezi'nde düzenlenen Afrika Kıtası Kritik Mineraller Konferansı programında yer alan Bakanlar düzeyinde Afrika Oturumu’nda gündeme getirilen kilit konulardan biriydi.
Güney Sudan Madencilik Bakanı Martin Gama Abucha, ülkesinde pek çok maden rezervi bulunduğunu ancak ülkesi petrol ile gaz üretimine odaklandığı için ulusal madencilik sektörünü ihmal ettiğini vurguladı. Güney Sudan’daki söz konusu durum 20 yıl önce değişmeye başlamıştı ama özellikle jeolojik araştırmalar konusunda olsun günümüze kadar gözle görülür bir ilerleme sağlanamadı. Dolayısıyla Güney Sudan'ın günümüzdeki önceliği ülke topraklarının jeolojik haritasının çıkarılması. Bu konuda, birbirini tekrar eden çalışmaların önüne geçmek için Güney Sudan’ın diğer Afrika ülkeleriyle işbirliğine gereksinimi var.
Güney Sudanlı Bakan "Ülkenin jeolojik haritasının çıkarılabilmesi için daha derinlemesine çalışmalara, daha fazla araştırmaya gereksinimimiz var.” yorumunda bulundu. Güney Sudan’ın Rusya’daki, Çin’deki, diğer bazı ülkelerdeki firmalarla imzalanmış bir dizi mutabakat zaptı bulunmakta.
Tanzanya Madencilik Bakan Yardımcısı Dr. Steven Kiruswa ise yaptığı konuşmada Tanzanya'nın köklü bir madencilik ülkesi olduğunu belirtti. Tanzanya Jeoloji Araştırması'nın 1925 yılında oluşturulmaya başlandığını, ülkesinin topraklarının %95'inin araştırıldığını ancak sözkonusu araştırmaların düşük yoğunluklu bir ölçekte gerçekleştirildiğini dile getirdi. Yapılan araştırmalarda bugüne kadar hep değerli metallere odaklanılmıştı. Ülkesi Tanzanya artık geleceğin kritik minerallerde olduğunun farkına vardı, dolayısıyla bu tür minerallere odaklanmakta ancak hâlâ arama aşamasında.
Tanzanya’nın bu amaçlarını gerçekleştirebilmesi için ortaklıklar kurması gerekecek. Ülke, kritik önemdeki minerallere odaklanarak daha derin jeolojik araştırmalar yürütebilmek için gereken finansman ile teknolojileri edinme konusunda Afrika ülkelerinin bir araya gelmesini ve yerküredeki diğer ülkelerle ortaklıklar kurmasını arzuluyor. Avrupa Birliği ile Avustralya ortaklık önerisinde bulundular.
Zimbabve de aynı biçimde köklü bir madencilik ülkesi. Ancak orada da temiz enerji teknolojilerinin gereksinim duyduğu mineraller ile metallere henüz odaklanılamadı.
Zimbabve Madenler ile Madencilik Sektörü Kalkınma Bakanlığı Enerji Bağlantılı Mineraller Birimi yöneticisi Leon Godza, konuşmasında “Kritik önemdeki mineraller bizim için yeni bir konu. Dolayısıyla bizim için yeni olan bu konuda ortaklıkların kurulması çok önemli.” yorumunda bulunurken "Zimbabve topraklarının maden rezervleri bakımından tam olarak keşfedilmediğini düşünüyoruz. Bu konuda pek çok araştırma yapılması gerektiğine inanıyoruz.” yorumunu da ekledi.
Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü