Küçük Esneklik, Endonezya’ya Kömür İle İlgili Olarak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda Dile Getirdiği Vaadinde Bir Çıkış Yolu Açıyor

05 Kasım 2021

Endonezya, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) kömür kullanımına son vermeyi amaçlayan bir taahhütte imza koydu. Ne var ki, Endonezya’nın imza koyduğu taahhüdün koşullarına yakından bakıldığında, ülkesinde kömür santralleri inşa etmeye devam edebileceği görülüyor.

Birleşik Krallık öncülüğünde imzaya açılan Küresel Kömürden Temiz Enerjiye Geçiş Bildirgesi’nin imzacıları dört farklı maddeyi imzalama seçeneğine sahipti. İlk iki madde temiz enerjiyi artırmayı taahhüt ederken ikinci iki madde kömürün azaltılması için tasarlandı.

COP’un düzenleyicilerinden yapılan açıklamaya göre Endonezya, azalmadan devam eden yeni kömür madeni inşasına ve finansmanına son verilmesi çağrısında bulunan maddeyi desteklemedi. Endonezya yerkürenin en büyük kömür dışsatımcısı ülkesi durumunda.

Belgeye göre imza koyan ülke, yeni kömür madenlerinin açılmasına son vermek için ek uluslararası finansmanın varlığı olursa, "2040'lı yıllara doğru kömür üretiminin sınırlandırılmasını hızlandırmayı dikkate alacak.”

Endonezya, Kömürden Diğer Enerji Kaynaklarına Geçişi Hızlandıran İklim Yatırım Fonları yatırım programından, ayrıca Asya Kalkınma Bankası’ndaki fonlardan 2,5 milyar ABD Doları tutarında pay almaya hazırlanıyor.

Adının açıklanmaması koşuluyla konuşmayı kabul eden bir İngiliz yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, belgede yeralan sözkonusu ifadenin, imza sahiplerine başından itibaren olabildiğince geniş alan açmak için bilinçli olarak esnek tutulduğunu söyledi.

Polonya da anlaşmaya imza koydu. Diğer yandan Varşova'daki İklim Bakanlığı 2040'lara kadar kömür kullanımını bırakmayacaklarını açıkladı ki Polonya yönetimi kömür kullanımını zaten aynı takvim sürecinde bırakmayı planlıyordu.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü