Kuraklık ABD Buğdayını Vurdu

08 Şubat 2022

Amerikalı çiftçiler, Kuzeybatı Pasifik'teki aşırı sıcak ve kurak koşullar nedeniyle bu sezon %37 daha az yumuşak beyaz kış buğdayı hasat etti ve fiyatlar bir yıl öncesine göre %50'den fazla arttı.

Daralan mahsul, gıda ve diğer tüketim malları için artışlara neden olan ve 1982'den bu yana en kötü enflasyona katkıda bulunan tedarik zinciri sorunlarının başında geliyor.

Üretiminin yaklaşık %80'ini yurtdışına gönderen ABD, yumuşak beyaz buğdayın en büyük ihracatçısı konumundadır. Asya ise bölgedeki artan zenginliğin tahıl talebini artırmasıyla en büyük alıcı konumundadır.

United Grain, Washington, Vancouver'da Amerika’nın Batı Kıyısındaki en büyük tahıl ihracat ambarını işleten United Grain CEO'su Augusto Bassanini, yumuşak beyaz kış buğdayının diğer ürünlerle kolayca ikame edilemediğini ifade etti.

Commodity3 verilerine göre, yumuşak beyaz kış buğdayı fiyatları bir yıl önce ton başına 298 ABD Doları iken bu yıl 454 ABD Dolarına yükseldi. Çin Ticaret Bakanlığı tarafından takip edilen toptan un fiyatları rekor seviyeye yaklaştı.

Buğday, önde gelen ihracatçılar olan Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimlerin fiyatları 2012'den bu yana en yüksek seviyelere çekmesiyle genel olarak yükseliş eğilimindedir. Chicago'da kıyaslama vadeli işlemleri Salı günü %2 kadar yükseldi. Fiyat artışlarından yararlanmak için çiftçiler, yaklaşık altı ayda hasat edilebilecek mahsuller için ekimleri artırdı. 

Kaynak: UkrAgroConsult
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü