Kuraklık Meksika Mısır Üretimini Olumsuz Etkileyecek

29 Ocak 2021

ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) Global Tarımsal Bilgi Ağı (GAIN) raporuna göre, yakın tarihli bir kuraklık ve sınırlı sulamanın Meksika'nın mısır üretimini etkilemesi beklenmektedir.

USDA, Meksika'nın 2020-21 pazarlama yılı için mısır üretim tahminini su kıtlığı nedeniyle bir önceki tahmine kıyasla düşürerek, 27,8 milyon ton olarak güncellemiştir. Aralık ortası itibariyle, sulamada kullanılabilecek su miktarı 2019'da ulusal olarak kaydedilen düzeyin yaklaşık %271 altında kalmıştır.

Meksika, 31 Aralık 2020 tarihli bir kararnameye göre, hem glifosat hem de genetiği değiştirilmiş mısırın insan tüketimi için kullanımını aşamalı olarak kaldırmayı planlamaktadır. Ancak Meksika, insan tüketiminin tanımı ve eğer varsa, mısırdan elde edilen ürünlerin nasıl etkilenebileceği konusunda açıklama yapmamıştır. Hükümet ayrıca bu değişikliklerin uygulanması için bir zaman çizelgesi belirlememiştir.

USDA, Meksika'nın 2020-21 pazarlama yılı buğday üretiminin toplam 2,9 milyon ton olacağını tahmin etmektedir. Meksika’nın Garanti Fiyatları Programında yapılan değişiklikler nedeniyle durum tipi buğday üretiminden uzaklaşma ve ekmeklik buğday üretiminde artış yaşanmıştır. Bu programla küçük ve orta ölçekli üreticilere üretilen ekmeklik buğdayın tonu başına garanti bir fiyat verilmektedir.

USDA'nın en son tahminine göre, Meksika’nın 2020-21 pazarlama yılı için sorgum üretiminin toplam 4,6 milyon ton olması beklenmektedir. Meksika ve Çin'in Ekim 2020'de bitki sağlığı protokolleri üzerinde anlaşmaya varmasıyla, sorgum ihracatının artması öngörülmektedir. USDA, özel sektör kaynaklarına dayanarak, Çin'e sorgum ihracat hacminin 2021-22 pazarlama yılına kadar 50.000 ila 100.000 tona ulaşabileceğini açıklamıştır.

Kaynak: ukragroconsult
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü