Kuraklık Şili'deki Bakır Madenlerini Tehdit Ediyor

10 Haziran 2020

BNAmericas’ın (Business News Americas-BNAmericas, iş ve finans haberleri ağırlıklı Latin Amerikalı medya şirketidir. İspanyolca ve İngilizce olarak 12 endüstri bülteni, ayrıca raporlar, şirket puanlamaları, karşılaştırmalar yayınlamaktadır. Şirketin merkez ofisi Şili’nin başkenti Santiago’dadır. Ç.N.) bildirdiğine göre Korona virüsü kaynaklı sağlık krizi ile krizin yerküre çapında madencilik sektörü üzerindeki etkisine ve ülkedeki madenlerin kuraklık nedeniyle sorunlarla karşı karşıya olmalarına rağmen Şili’nin bakır üretimi göreceli olarak az zarar gördü. Devlete ait bakır madenciliği şirketi Codelco, günlük olarak yayınlanan El Mercurio gazetesine, Şili’nin orta bölgesindeki Rancagua yakınlarında bulunan El Teniente madeninde bakır çıkarım sürecinde kısıtlamaya gidildiğini doğruladı. Nisan ayında, madene su sağlayan rezervuar %25 kapasiteyle doluydu ve Mayıs ayında şirket, Colón fabrikasındaki işlemlere öncelik vermek için Sewell tesisindeki maden işleme oranını azaltmaya karar verdi. 2019'un sonunda Codelco, El Teniente madeni kampındaki su tüketimini kısmen kısıtladı. Şirket, Sewell tesisinde şu an varolan maden işleme oranlarıyla ilgili rakamlar açıklamadı, ancak bir sözcü BNamericas'a bu ay yağmur yağması durumunda normal işlemlerin devam edebileceğini söyledi. Bu arada, üretim kısıtlaması, yüksek kaliteli cevherin çıkarılmasının azaltılmasıyla yapılmakta. Codelco, bugün itibariyle şirketin en büyük birimi olan El Teniente’de bu yıl yaklaşık 460.000 ton bakır üretmeyi hedefliyor.

Anglo American şirketinin Şili’nin orta bölgesindeki Los Bronces bakır-molibden madeni de ülkedeki kuraklıktan etkilendi. Bu yılın ilk çeyreğindeki bakır üretimi yıllık %25 oranında gerileyerek 68.700 tona düşerken üretim hacmi de 12 milyon tondan 7 milyon tona indi. Anglo American şirketi yol haritası, içinde bulunduğumuz yıl için suyun varolma durumuna bağlı olarak 620.000-670.000 ton aralığında bir üretim rakamında kalıyor. Rakamlar, Los Bronces, Collahuasi ve El Soldado madenlerini kapsıyor.

Su kullanımını iyileştirmek isteyen bir başka maden de geçen Aralık ayında, 2030 yılına kadar kullanılması planlanmış Monturaqui kuyusundan su çekmeyi sonlandıran BHP şirketi tarafından işletilen Minera Escondida. 2006 yılında tuzlu su arıtma tesisi kurma kararı almış olan yerkürenin en büyük bakır madeni Escondida, günümüzde de tuzlu su kullanımını genişletiyor.

Şili madencilik endüstrisinde 12 tuzlu su arıtma tesisi bulunmakta ve Şili Bakır Komisyonu’nun (Şili Bakır Komisyonu-Comisión Chilena del Cobre-Cochilco, Şili Madencilik Bakanlığı bünyesinde görev yapan 1976 yılında kurulmuş teknik danışma organıdır. Başlıca görevi bakır sektöründe Şili devletinin çıkarlarını korumaktır. Ç.N.) verdiği bilgiye göre 15 yeni tesisin daha inşa edilmesi planlanmaktadır. Şili, yerkürenin en büyük bakır üreticisidir.

Kaynak: Steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü