Küresel Elektrikli Araç (EV) Satışları Güçlü Bir Şekilde Artmaya Devam Ediyor, Çin’de İse Teşviklerin Sona Ermesine Rağmen Satışlar Rekor Kırıyor

15 Kasım 2023

Piyasa araştırma şirketi Rho Motion'a göre, elektrikli araç satışları, teşviklerin sona ermesine rağmen Çin'in Ekim ayında rekor seviyede aylık satış bildirmesiyle küresel olarak güçlenmeye devam ediyor.

Çin, 2022 yılında elektrikli araç alımlarına yönelik 11 yıllık teşvik programını sonlandırdı, ancak bazı yerel yetkililer tüketicilere yönelik sübvansiyonların yanı sıra yatırımları çekmek için yardım veya vergi indirimleri sunmaya devam etti.

Dünya genelinde en büyük otomobil pazarı olan Çin'de elektrikli araç satışları Eylül ayından bugüne %29 arttı. Aynı dönemde küresel elektrikli araç pazarı ise %34 büyüme gösterdi.

Rho Motion'a göre Çin, araç satışlarının mevsimsel olarak yüksek olduğu yılın son iki ayına giriyor. Eylül ayında teşviklerin kaldırılmasının talep üzerinde baskı oluşturmasına rağmen, Avrupa pazarlarında EV satışları %26 arttı.

Piyasa araştırma şirketi, "Bu teşvikler Alman pazarında önemli bir faktördür, çünkü binek araç tescillerinin neredeyse üçte ikisi ticari araçlara aittir." açıklamasında bulundu.

Tesla, Mercedes Benz ve Volkswagen yüksek faiz oranlarının ve bölgedeki durgun pazarın müşterileri uzaklaştırdığı konusunda uyarıda bulundu.

Kuzey Amerika'daki EV satışları ise yılın başından bu yana %78 arttı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü