Küresel Gıda Sisteminde Çeşitliliğin Önemi

04 Kasım 2021

Küresel gıda sistemimiz varoluşsal bir tehditle karşı karşıya: sıcaklıklar yükseldikçe ve hava durumu daha öngörülemez hale geldikçe, bağımlı olduğumuz mahsullerin çoğu uyum sağlayamıyor ve hayatta kalamıyor. Küresel gıda güvenliğini korumak için gıda sistemini çeşitlendirmek şarttır.

Mevcut küresel gıda sistemimizin tehlikelerinin çoğu iyi belgelenmiştir: devam eden obezite ve yetersiz beslenme salgınları, hayvancılık tarafından üretilen sera gazları ve tarımın neden olduğu ormansızlaşma ve arazi bozulmasıdır.

Ancak daha az kanıtlanan şey, ekinlerimizin ortaya çıkan krizidir: aşırı hava olaylarına, beslenmemizin tekdüzeliğine ve binlerce bitki türünün yok oluşuna ne kadar duyarlı hale geldiler. Küresel nüfusun 2050 yılına kadar 10 milyara ulaşması bekleniyor ve bilim adamları, onu beslemek için küresel hasatlarda %70'lik bir artış çağrısında bulundular. Bununla birlikte, küresel gıda güvenliğini tehdit eden ve potansiyel olarak siyasi huzursuzluğu, ekonomik şokları ve iklim göçünü tetikleyen sıcaklıklar arttıkça mahsul veriminin düşmesi beklenmektedir.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü