Küresel Havayolu Şirketlerinin 2023 Yılından İtibaren Tekrar Kara Geçebilecekleri Öngörülüyor

20 Haziran 2022

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından 20 Haziran Pazartesi günü yapılan açıklamada, pandemi sonrasında havayolu taşımacılığında canlanma sürecine girildiği ve küresel şirketlerin bu yıl zararlarını azaltarak 2023 yılı itibarıyla tekrar kara geçmesinin beklendiği belirtildi.

Küresel havayolu taşımacılığı şirketlerinin toplam zararlarının bu yılsonu itibarıyla 9,7 milyar dolar olmasının beklendiği ve bu rakamın 2021 yılında gerçekleşen 42,1 milyar dolarlık zarar ile kıyaslandığında olumlu bir gelişme olduğu açıklandı.
2022 yılı için daha önce 11,6 milyar dolarlık bir zarar tahmin edildiği ancak son araştırmalara göre yaklaşık 2 milyar dolarlık daha iyimser bir tablo ortaya çıktığı bildirildi.

Bölgesel olarak analiz edildiğinde, 2022 yılında havayolu taşımacılığında en yüksek performansın Kuzey Amerika’da olacağı ve şirketlerin bu bölge içerisindeki operasyonlarından 8,8 milyar dolar kar elde edecekleri öngörüldü.

Sıfır kovid stratejisi nedeniyle ülke sınırları halen kapalı olan ve yerel ekonomideki sıkıntıların da devam ettiği Çin’in bulunduğu Asya bölgesinde ise, 2022 yıl sonu itibarıyla 8,9 milyar dolarlık bir zarar bekleniyor.

Pandemi döneminde ertelenen tatil planlarının hayata geçirilmeye başlandığı ve bir anda artan bu talebi karşılayabilmek amacıyla havayolu şirketlerinin yoğun bir şekilde binlerce elemanı işe almak için adete birbirleri ile yarıştıkları belirtildi.

Ancak bazı analistler yükselen enflasyon nedeniyle bilet fiyatlarının çok yükseldiğini ve hayat pahalılığının tüketici harcamaları üzerinde baskı yarattığını hatırlatarak, kuzey yarım küredeki tatil sezonunun sona ermesiyle birlikte havayolu taşımacılığına olan talebin tekrar sert bir şekilde düşebileceğine dikkat çektiler.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü