Küresel Hisse Senetleri, Kazançları Artırırken Bakır Fiyatları 2012’den Bu Yana En Yüksek Düzeyinde

16 Şubat 2021

Bakır fiyatları, küresel piyasalardaki risk ortamının hisse senedi fiyatlarını yükseltmesi ile birlikte ABD Doları üzerinde baskı oluşturması sonucu 2012 yılından bugüne en yüksek düzeyine tırmandı.
 
Fiyatlar, Korona virüsü aşılarının yapılmaya başlanmasının küresel büyümede toparlanma sağlayacağı biçiminde bir iyimserliğin oluşmasıyla yükseldi. Londra Metaller Borsası’nda fiyatlar Temmuz ayından bu yana en büyük yükselişle %5,3 oranında arttı. Asya hisse senetlerinin yeni doruklara ulaşması ile ABD Dolar kurunun gerilemesi diğer para birimlerini kullanan tüketicilerin satın alma gücünü artırarak Pazartesi günkü (Dün) kazancı getirdi.
 
Borularda ve tellerde kullanılan metal olan bakır, Çin’deki ve ABD’deki resmi tatiller sırasında bile zayıf durumda bulunan alım-satım koşullarına katkıda bulundu. Korona virüsünün değişikliğe uğramış türleri her ne kadar iyimser ortamı tehdit ediyor olsa da yatırımcılar ekonomik iyileşmeyi hızlandırmak için ABD yönetiminin harcamalarına ve Korona virüsü aşısının kullanıma sunulmasına güveniyor.
 
Bakır fiyatı, Londra Metaller Borsası’nda %0,9 oranında artışla 2012 yılından bugüne en yüksek düzey olan 8,406 ABD Doları’na yükselirken yerel saatle 12:24’te 8,377 ABD Doları’ndan işlem görmeye başladı. Diğer metaller ise karışık bir durum gösterdi, kalay fiyatı geçtiğimiz hafta benzeri görülmemiş biçimde 15. haftada da artarak %1,4 oranında yükselirken alüminyumun fiyatı düştü.      
 
Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü