Küresel Karbon Emisyonu Fiyatlandırması 2023'te 104 Milyar Dolar Büyüklüğünde Rekor Gelir Getirdi

23 Mayıs 2024

Dünya Bankası, 2024 Karbon Fiyatlandırmasının Durumu ve Eğilimleri adlı raporunu yayımladı. Dünyadaki karbon fiyatlandırmasına ilişkin gelişmelerin incelendiği raporda, karbon fiyatlandırmasından elde edilen gelirlerinin 2023 yılında artış göstererek ilk defa 100 milyar dolar eşiğini geçtiği kaydedildi.
 
İlgili raporda, küresel karbon fiyatlandırması sonucu elde edilen gelirin 2023 yılında 104 milyar dolar büyüklüğünde rekor düzeye ulaştığı aktarıldı. Küresel olarak faaliyette olan 75 karbon fiyatlandırma aracının mevcut olduğu ifade edilirken sağlanan toplam gelirin yarısından fazlasının iklimle ilgili programların finansmanı için kullanıldığı belirtildi.

Raporda ayrıca, Türkiye, Brezilya, Şili, Hindistan ve Kolombiya’nın da aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin karbon fiyatlandırmasında ilerleme sağladığı vurgulandı. Uygulanan karbon vergileri ve emisyon ticareti sistemlerinin küresel emisyonların yaklaşık %24’ünü kapsadığı aktarıldı.

Enerji ve sanayi gibi geleneksel sektörler karbon fiyatlandırmasında baskınlığını devam ettirirken, havacılık, denizcilik ve atık gibi sektörlerde karbon fiyatlandırmasının giderek daha fazla dikkate alındığı vurgulandı.

 Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü