Küresel Olarak Kömür Santrali Açılandan Fazla Kapanıyor

06 Ağustos 2020

ABD araştırma ve savunuculuk grubuna göre, yılın ilk yarısında, dünyada ilk kez faaliyete geçen kömür santralinden fazlası kapanmıştır.

Fosil yakıt gelişimini izleyen Küresel Enerji Monitörü, Avrupa ve ABD'de kömür madenlerinin kapatılmasının, büyük ölçüde Asya'da devreye alınan istasyonları aştığını tespit etmiştir.

Dünyanın en büyük sera gazı yayıcısı olan Çin, dünyadaki işletmelerin yaklaşık üçte ikisini inşa eden ve yapım aşamasında olan jeneratörlerin yaklaşık %90'ına ev sahipliği yapan kömür gücü gelişimine hakim ülkedir. Bununla birlikte, Çin'de Haziran ayının sonuna kadar devreye alınan kömür gücü miktarı, COVID-19 nedeniyle 11,4 gigawatt ile geçen yılın aynı döneminin %40'ından daha düşüktür.

Hindistan ise açtığından daha fazlasını kapatmıştır. Yeni Delhi, 0,9 GW kömür üretimine izin verirken 1,2 GW kapatılmış, ve 27 GW'dan fazla teklif iptal edilmiştir. Çünkü, Hindistan yeni güneş ve rüzgar gibi daha ucuz alternatiflerle rekabet etmektedir. Küresel düşüş COVID-19'dan kaynaklanmaktadır.

Kaynak: eart.org  web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü