Küresel Tahıl Stokları Önümüzdeki Sezon Daha Da Daralacak

28 Mayıs 2021

Küresel tahıl stokları önümüzdeki sezon daha da daralabilir ve mahsul pazarlarında zaten gıda fiyatlarını artıran arz sıkışıklığını şiddetlendirebilir.

Uluslararası Tahıl Konseyi, Perşembe günü yayınlanan bir rapora göre, 2021-22 sezonu için envanter tahminini yedi yılın en düşük seviyesi olan 595 milyon tona düşürdü. Artan hayvan yemi talebi ve kuraklıktan muzdarip Brezilya mısır mahsulü, başka yerlerdeki tampon hasatlardan daha ağır basıyor ve beşinci kez üst üste dünyanın tahıl tedariğini daraltıyor.

Bu, Birleşmiş Milletler gıda fiyat endeksinin 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşması ile küresel bakkaliye faturalarında daha fazla kazanım olasılığını artırdı. Chicago tahıl vadeli işlemleri son zamanlarda aşırı bir yükselişten soğudu, ancak fiyatlar birkaç yılın en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Siloları yenilemek için önümüzdeki aylarda ABD ve Avrupa'da iyi yetiştirme koşullarına ihtiyaç var.
Rabobank analistleri bu haftaki bir raporda, "Tahıl ve yağlı tohum ihracatçılarında arzımız düşük ve hava durumu riskinin iyi bir verim gerçekleşmeden gideceğini" söyledi.

IGC, Çin'in tahıl ithalatının bu yılki seviyelerden %14 düşüşle 47,7 milyon tona düşerek tüm zamanların en yüksek seviyesinden düşmesini beklese de, önümüzdeki sezonun arz düşüşü geliyor. Bu rakam 18,5 milyon ton mısır ve 9 milyon buğdayı kapsıyor ve bu rakam hala tarihi alımlarının çok üzerinde. Ülke, hastalık salgınlarından kurtulmakta olan domuz sürüsünü beslemek için yabancı mahsuller yüklüyor.
Konsey raporda, "Çin'in tahıl ithalatının yüksek kaldığı görülürken, bunlar önceki sezonun rekoruyla eşleşmeyebilir" dedi.

Kaynak: bloombergt
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü