Kuzey Kutup Bölgesindeki Nornickel Güç Santrali’nde Yakıt Sızıntısı Meydana Geldi

08 Haziran 2020

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’dan 1.800 mil uzaklıktaki ücra bir kuzey kutup bölgesinde devasa dizel yakıt sızıntısı sonrası olağanüstü durum ilan etti. Çevreye sızan yaklaşık 23.000 ton petrol ürününün yaklaşık 17.000 tonu bir nehre aktı. Yakıt, zaten kaza bölgesinden 12 km uzağa sürüklenmişti, dolayısıyla sızıntının en az 350 kilometrekarelik bir alanı kirlettiği öngörülüyor. Sızıntı, Ambarnaya nehrinin büyük bölümünün koyu kırmızı bir renge dönüşmesine neden oldu.

Sızıntıya, Sibirya kenti Norilsk yakınlarında yeralan elektrik santralindeki bir yakıt tankının geçen Cuma günü çökmesi neden oldu. Tesis, yerkürenin önde gelen nikel ve paladyum üreticisi olan Norilsk Nickel'in bir yan kuruluşuna ait (Norilsk Nickel-Nornickel, 1993 yılında kurulmuş Rusya merkezli nikel madenciliği şirketidir. Şirket, yerkürenin en büyük nikel, paladyum ve bakır üreticilerinden biridir. Şirketin merkez ofisi başkent Moskova'dadır. Ç.N.). Bildirildiğine göre Norilsk’teki tesis, sızıntıyı devlet yetkililerine haber vermeden önce kontrol altına almak için iki gün uğraştı. Tankın çökmesinin ve çökme sonrası meydana gelen sızıntının, kuzey kutup bölgesinde her zaman donmuş durumda bulunan toprağın, normalin üzerindeki sıcak havadan dolayı çözülmesi sonucu zeminin çökmesi, yüzey arazisinin dibe doğru batması ya da çekilmesinden kaynaklı olduğu düşünülmekte.

Nornickel şirketi, “4 Haziran tarihi itibariyle 1.450 metreküp kirlilikten etkilenmiş toprak çıkarıldı ve CHPP-3 (CHPP-3, santralin adı Ç.N.) çevresindeki bölgeden 201 ton dizel yakıtı bölge dışına pompalandı. Deniz Kurtarma Hizmetleri’nin Kuzey Şubesi uzmanları Ambarnaya Nehri'nin yüzeyinden 137 ton dizel yakıt topladı. Nehire sızmış olan yakıtı tutmak için nehir yüzeyine yedi adet yüzer bariyer yerleştirildi.” açıklamasını yaptı.

Kaynak: steelguru web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü