Laboratuvarda Yetiştirilen Et İklim Değişikliği ile Mücadele Kapsamında Değerlendiriliyor

06 Mayıs 2021

Laboratuvarda yetiştirilen et ürünleri, çiftçilikle ilişkili çevresel etkileri ve hayvan refahı sorunlarını azaltmak için geleneksel tarım uygulamalarını küçültmek ve kolaylaştırmak için dünya çapında düzinelerce firma tarafından oluşturulmaktadır. Bununla birlikte, laboratuvarda yetiştirilen etin geleneksel olarak yetiştirilen ürünlere başarılı bir etik ve sürdürülebilir alternatif haline gelmesi için ele alınması gereken birkaç engel vardır.

Yıllık olarak, tüm küresel sera gazlarının % 11,8 ila %14,5'i tarım sektörü tarafından salınır. Bu sera gazlarının etkisi, benzer emisyon yüzdelerini yayan diğer sektörleri aşıyor: metan (CH4) ve azot oksit (N2O), karbondan sırasıyla 21 kat ve 300 kat daha tehlikeli olan, hayvancılık ve çiftçilik uygulamalarından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının çoğunu oluşturuyor. Gıda üretimi biyoçeşitlilik üzerindeki en büyük strestir ve şu anda dünyanın yaşanabilir arazisinin yarısı (51 milyon km2) üretken tarım arazileriyle kaplıdır.

1965'ten 2015'e kadar, küresel ortalama kişi başına et tüketiminde 24,2 kg'dan 41,3 kg'a bir artış oldu. 2018'de 340 milyon tona ulaşan küresel et üretimindeki bu artışa rağmen, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve BM, küresel et üretiminin 2019 ve 2020'de düştüğünü tahmin ediyor. 2020 yılında, 2021'de et arz ve talebinde benzer düşüşler görmesi bekleniyor.

Science dergisinde yapılan bir 2018 araştırması, et tüketimini azaltmanın bir bireyin karbon ayak izini azaltmanın ve hayvancılığın çevresel ve ekolojik etkilerini azaltmanın en iyi yolu olduğunu belirtiyor. Çoğu ülkede et ürünlerine yönelik iyi bir dizi bitki bazlı alternatif bulunsa da, dünya çapında ete olan yüksek talep, tarımla ilgili çevresel etkileri ve GHG'yi azaltabilecek laboratuvarda yetiştirilen et gibi et alternatiflerine olan ihtiyacı gerektirmektedir. Laboratuvarda yetiştirilen etin yaşam döngüsü değerlendirmesiyle ilgili olarak çokça alıntı yapılan 2011 tarihli bir makale, geleneksel Avrupa üretimi sığır etine kıyasla, laboratuvarda yetiştirilen et üretiminin %96 daha az GHG saldığını, % 99 daha az arazi kullandığını ve %45 daha az enerji tükettiğini göstermektedir. Ek olarak, mevcut COVID-19 pandemisinde görüldüğü gibi, insanlığın hayvanlarla ilişkisi ve geleneksel hayvan ürünlerinin tüketiminin küresel toplum üzerinde feci etkileri olan zoonotik hastalıkların sıklığını ve yaygınlığını azaltmak için değiştirilmesi gerekecektir.

Laboratuvarda yetiştirilen et süreci, doğal hayvan üretiminin bir "post-hayvan biyo-ekonomisinde" gıda sisteminden neredeyse tamamen çıkarılabileceği anlamına geliyor. Laboratuvarda yetiştirilen et, kas büyümesini teşvik etmek için kültür ortamında biyolojik olarak parçalanabilen bir hücre iskelesi üzerinde kök hücrelerin çıkarılması ve büyütülmesiyle oluşturulur. Daha sonra çözeltiden "et" parçaları ekilir ve tipik olarak bir dana bifteği, tavuk göğsü veya karides parçasına benzeyen tüketilebilir bir "et" parçası üretmek için yağlar ve renklendiricilerle bir araya getirilir.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü